Vágólapra másolva!
Új csúcsot ütött az S&P 500 és a Dow Jones a tegnapi kereskedésben, melynek elsősorban az Apple konferenciája volt a leginkább várt eseménye. A konferencián túl az ISM adatainak hibás közzététele vonhatta el a befektetők figyelmét. Ázsiában viszonylag jó a hangulat, és emelkedni tudnak az indexek. 
Vágólapra másolva!

USA: Megérkeztek az Apple fejlesztései

  • Számos újdonságot mutatott be az Apple a tegnapi fejlesztői konferencián. A cég lerántotta a leplet az új mobilos és tabletes operációs rendszerről, az iOS 8-ról, melyen túl többek között a "Healthkit”-nek nevezett fitness-egészségügyi platform is bemutatásra került. Továbbá érkezik egy új operációs rendszer a Mac számítógépekre, amit Yosemite-nek neveztek el a készítők. A befektetők nem fogadták túl kedvezően az újdonságokat, mivel az Apple 0,7 százalékot esett éves csúcsáról.
  • Nem volt egyértelmű irány tegnap az amerikai tőzsdéken, a főbb részvényindexek pénteki záróértékeik közelében fejezték be a kereskedést. A Dow Jones 0,2 százalékos, az S&P 500 0,1 százalékos pluszban zárt, amivel új történelmi zárócsúcsot ütöttek. A Nasdaq viszont 0,1 százalékot gyengült.
Forrás: Investor.hu

  • Hibásan tették közzé tegnap az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindex májusi értékét egy szoftverhiba miatt. Az indexet végül kétszer is korrigálták (felfelé), így a helyes értéke 55,4 pont lett, ami hajszálnyival elmaradt a várakozásoktól (várt: 55,5 pont). Ez még így is a szektor aktivitásának növekedéséről árulkodott. A Markit feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe pedig 56,4 pontra nőtt májusban (várt: 56,2 pont). Az értékek 50 pont felett a szektor növekedéséről, az alatt a zsugorodásáról árulkodnak.
  • A Pilgrim's Pride azt tervezi, hogy 55 dollárra emeli a Hillshire Brandsre tett felvásárlási ajánlatát. A Pilgrim a rivális Tyson Foods részvényenkénti 50 dolláros ajánlatát kívánja "lepipálni”, mivel a Tyson szintén be szeretné kebelezni a Hillshire Brandset. A hírre pont 55 dollárig, 2,7 százalékot ugrott a Hillshire árfolyama piaczárás után.
  • A hatósági vizsgálatok szerint legalább 74 ember haláláért lehetnek felelősek a General Motors autóinak olyan hibái, melyek kísértetiesen hasonlítanak a 13 ember halálát okozó gyújtáskapcsoló-hibákhoz. A vizsgálatok kiderítették, hogy a GM autóival jóval nagyobb százalékban történnek balesetek, mint a riválisokéival. Az autógyártó már több mint 15 millió autóját volt kénytelen visszahívni az elmúlt hónapokban a különböző problémák miatt.
  • További 4,3 milliárd dollárral apadt a világ legnagyobb kötvényalapjában, a Pimco Total Return Fundban meglévő vagyon májusban. Az alap elsősorban a gyenge teljesítménye miatt szenved, ráadásul vezetőségi botrányok is beárnyékolták a Pimco életét. Ezek miatt tavaly 41,1 milliárd dollár, idén eddig 15,6 milliárd dollár vándorolt ki az alapból.

ÁZSIA: Emelkednek a piacok

  • 49,4 pontra emelkedett májusban a kínai HSBC által készített feldolgozóipari beszerzési menedzserindex az előző havi 48,1 pontról. Az adat ugyan január óta a legmagasabb, de a konszenzusban szereplő 49,7 ponttól elmaradt. A hétvégén a hivatalos feldolgozóipari PMI is megjelent, az jobb lett a vártnál.
  • Ezek után ma is veszik az ázsiai piacokat, 0,1-0,6 százalékos emelkedéseket lehet látni, de túl nagy kilengések most nem jellemzők. AZ ausztrál S&P/ASX 200 viszont messze lemaradt társaitól 0,7 százalékos esésével.
  • Az elemzői várakozásnak megfelelően nem változatott mai ülésén az alapkamat nagyságán az ausztrál jegybank, 2,5 százalékon hagyta az irányadó rátát. A döntés után erősödni tudott az ausztrál dollár az amerikaival szemben.
Forrás: Investor.hu