Rég nem látott optimizmus az ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Fél év alatt nemcsak az optimizmus szintje emelkedett az ingatlanpiacon, de a belvárosi prémium irodaházak bérleti díja is, utóbbi 2 euróval. A Market Sentiment Survey, azaz az Eltinga, a Portfolio.hu és az RICS félévente publikált közös kutatása az ingatlanpiac aktuális számait mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hat hónappal ezelőtt arról számoltak be a szerzők, hogy a megkérdezett szakemberek egyre derűlátóbbak a befektetési piacot tekintve, ez most tovább emelkedett: a válaszadók több mint fele szerint javulni fog a befektetési hangulat itthon. Az irodapiac felsőbb szegmensében pedig már el lehet kérni a 15 eurót négyzetméterenként. A top CBD-irodaházban továbbá már huzamosabb ideje stabilnak tekinthető a 7,5 százalékos hozamszint.

Csökkenést hozott azonban az olcsóbb irodapiacon és a kiskereskedelmi szegmensekben tapasztalható hozamemelkedés a tanulmány eredményeit aggregáló Budapest Commercial Property Indexben: jóllehet enyhe emelkedést láthattunk az előző félévben, a mostani több mint 100 bázispontos csökkenés 90 alá lökte az index értékét.

Érdekesség, hogy a felmérésbe ezúttal némi politikum is került: a kérdőívet kitöltők egy az országgyűlési választással kapcsolatos kérdésre is válaszoltak. Az ingatlanos szakemberek közel fele szerint a Fidesz megismételt kétharmados többsége semleges hatással lesz arra, hogyan ítélik meg Magyarországot az intézményi befektetők. Ennél is érdekesebb, hogy 39 százalék szerint egyenesen pozitív hatással lesz a befektetési piacra a Fidesz-kormány hatalmon maradása. Negatív hatásra mindössze kevesebb mint 15 százalék számít.