Leállhat a paksi 2-es blokk

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs remény, hogy őszig Ukrajnán keresztül ki lehessen juttatni az országból a 2003-as paksi reaktorbaleset során megsérült fűtőelem-kazettákat.
Vágólapra másolva!

Amíg a fűtőelem az üzem területén van, az érintett 2-es blokk nem kaphatja meg az engedélyt az üzemidő hosszabbításra. A reaktor működési engedélye novemberben jár le, írja a Népszabadság.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén derült ki, hogy az orosz–ukrán válság miatt jelenleg nem megoldható a használt fűtőelem-szállítmány kijuttatása, illetve a fűtőanyag beszállítása sem. A lap szerint az a legsúlyosabb kockázat, hogy a szállítmányt ellopják: a használt fűtőanyag ideális alapanyag az úgynevezett piszkos bombák készítéséhez. Ezekben hagyományos robbanószerrel szórnak szét sugárzó anyagot.

Alternatív útvonalon történő kiszállításra szakértők egyetlen esetet említettek: a KFKI-kutatóreaktor kiégett üzemanyagrúdjait közúton és hajóval, az Adrián keresztül vitték Oroszországba 2008 és 2013 között. Ez azonban egy speciális program volt, egyrészt a kutatóreaktorban használt, a paksi erőműétől eltérő fűtőanyag miatt, másrészt, mert a projektet az USA menedzselte és finanszírozta, ami leegyszerűsítette a részt vevő országok együttműködését.

Az üzemzavarban megsérült és egyedi módszerrel betokozott paksi fűtőanyag-kazetták azonban olyan különleges szállítmánynak számítanak, amelynek kivitele minden más nukleáris tranzitnál bonyolultabb: senki nem tudja, hogy a kapszulák mit tartalmaznak és hogyan viselkednek. Emiatt tartott évekig a háromoldalú megállapodás elkészítése, amelynek alapján vasúton Ukrajnán keresztül Oroszországba vihetnék a jelenleg Pakson tárolt veszélyes anyagot.

Elvi lehetőség egyébként létezik egy szlovák–lengyel vasúti vagy egy Szerbián keresztüli dunai útvonal kialakítására, ám ennek engedélyeztetése évekbe telhet. A kijuttatást az Európai Bizottsággal is jóvá kell hagyatni, miközben a lap szerint az EU még nem kapott értesítést a magyar kormánytól. Ennek híján a sérült kazetták tartósan Pakson maradhatnak, megakadályozva a 2-es blokk üzemidejének meghosszabbítását.