Megvan a Volkswagen milliárdos üzlete

Vágólapra másolva!
Megvan a szükséges 90 százalékos részesedése a Volkswagennek, ahhoz hogy teljesen bekebelezze a svéd kamiongyártó Scaniát. Ezzel egy február óta húzódó felvásárlási huza-vona végére kerülhet pont.
Vágólapra másolva!
  • Sikerült 90 százalék fölé mennie a Volkswagennek a Scaniában, így meg van a lehetősége, hogy teljes egészében bekebelezze a svéd kamiongyártót. Kedden jelentették be a németek, hogy 90,47 százalékot birtokolnak már a Scaniában.
  • Ahogy korábban már mi is írtunk róla a Volkswagen egyszer már meghosszabbította az ajánlati periódust a Scania részvényesek felé, hogy felajánlhassák részvényeiket a német gyártónak.
  • Az egyik nagytulajdonos svéd nyugdíjalap, az Alecta (2,04%) végül úgy döntött, hogy mégis elfogadja az ajánlatot, amit először elutasított, mivel túl alacsonynak találta. De, amikor látták, hogy a Volkswagen nem emel azon végül beadták a derekukat. Egyébként az ajánlat 36 százalékos prémiumot jelentett a február 21-i bejelentés előtti árhoz képest.
  • Azzal, hogy a Volkswagen minden valószínűség szerint megszerzi a Scania teljes ellenőrzését (már korábban is 2/3-át tulajdonolta a cégnek), végre egyesítheti a Scania és a MAN kamiongyártók tevékenységét, kiegészítve a saját autógyártási tapasztalatával. Ezzel pedig versenybe indulhat a legnagyobb teherkocsigyártók ellen, mint a Daimler és a Volvo.
  • A cég több területen, mint például a hajtáslánc, alváz, vezetőfülke vagy elektronika területen is készül a kooperáció elmélyítésére, amivel nem kevesebbet szeretne elérni, mint hogy 650 millió eurós pozitív hatást érjen el üzemi eredmény szinten.
  • A Volkswagen a tegnapi közgyűlésén elvetette azt a korábbi tervet, hogy 10 milliárd eurónyi átváltható kötvénnyel finanszírozza a felvásárlást. Ehelyett 2 milliárdért elsőbbségi részvényt bocsát ki, 3 milliárdot különböző hibrid forrásokból von be, míg 2 milliárd eurót saját tartalékaiból használ fel.
  • A Scania árfolyama a februári bejelentés óta lényegében a 200 svéd koronás ajánlat közelében ingadozott, amikor viszont kételyek merültek fel a tranzakcióval kapcsolatban esett egy kicsit a részvény. A tegnapi bejelentés után azonban gyakorlatilag az ajánlati áron zárt a papír (199,9).
A Scania árfolyama (Stockholm) Forrás: AmiBroker, Investor.hu