Bezárhatja egyik finomítóját a Mol?

Vágólapra másolva!
Horvát lapértesülések szerint az INA szeptemberben dönthet arról, hogy a rijekai finomítóját bezárja. A híreket egyelőre cáfolják az érintett felek, ugyanakkor továbbra is tény, hogy a horvát finomítói piac túlkapacitásokkal küzd. 
Vágólapra másolva!

A Novi list horvát lap egy INA felsővezetőre hivatkozva azt állította állítja, hogy szeptember döntheti el az INA, hogy bezárja-e a társaság a horvátországi Rijekában lévő finomítóját. A bezárás összefügghet a források szerint a modernizációs tervekkel is, ugyanis erről is szeptemberben dönt majd az INA.

A lapértesüléseket mindenesetre cáfolja az INA, és hozzáteszik, hogy 5 milliárd kunát fektettek az elmúlt években a rijekai finomítóba, így azt nem tették volna, ha be akarnák zárni.

A horvát gazdasági miniszter, Ivan Vrdoljak is kiemelte, hogy egy ilyen lépés az INA és a Mol részéről nem lenne túl jó, mivel nem tudnák partnerként kezelni a feleket.

A Mol és a horvát kormány képviselői a korábbi tervek szerint május végén találkoznak, vélhetően május utolsó hetében ülnek tárgyalóasztalhoz. A legutóbb, május eleji találkozó után Molnár József, a Mol vezérigazgatója pozitívan nyilatkozott, hogy konstruktív volt a légkör a megbeszélésen.

A rijekai finomító évi 4,5 millió tonna kapacitásra képes, amivel jobbnak számít a sisaki finomítónál, amely csak 2,2 millió tonnás kapacitással rendelkezik és aminek a hatékonysága is kisebb. A finomító bezárásának azért lehet alapja, mert az elmúlt években komoly átalakulás megy keresztül a finomítói szektorban és még mindig sok a többlet kapacitás. Horváth Ferenc, a Mol downstream üzletágának vezetője a Reutersnek adott interjújában is kiemelte, hogy jelenleg a horvát finomítói kapacitások kétszer akkorák, mint amire szükség lenne a térségben.

A sisaki finomítóval a negyedév során több gond is volt, nem hiába okozott üzemi szinten 18,3 milliárd forintos veszteséget a Mol csoportnak az INA finomítóinak a teljesítménye.

Minden bizonnyal komoly ellenállásokba ütközhet a horvát szakszervezetek és a horvát kormány részéről, ha az INA és a Mol be szeretné zárni bármelyik horvát finomítót. Az INA jövőjével kapcsolatos tárgyalásokra is jelentős hatása lenne egy ilyen lépésnek.

Forrás: Mol éves jelentés