Eladó az Invitel

telefon
Vágólapra másolva!
Rövidesen új gazdája lehet hazánk egyik meghatározó vezetékes távközlési cégének, az Invitelnek, a többségi tulajdonos ugyanis eladná részesedését. A hazai mobilszolgáltatók mellett a DIGI román anyavállalatával is összeboronálták már a telekomcéget.
Vágólapra másolva!

Akár már idén új tulajdonosa lehet az egyik meghatározó hazai vezetékes távközlési szolgáltatónak, az Invitelnek, miután a többségi tulajdonos, a Mid Europa Partners kiszállna a cégből. A TMT Finance beszámolója szerint a nagytulajdonos ennek érdekében már több tanácsadóval is egyeztetett, az érdeklődőkkel pedig már a folyó negyedévben megkezdené a tárgyalásokat.

A potenciális vevőjelöltek között a három hazai inkumbens mobilszolgáltató, a Magyar Telekom, a Vodafone, és a Telenor mellett a Digi román anyavállalatának, az RCS&RDS-nek a neve merült fel. Némiképp meglepetésnek számít, hogy például a hazánkban is tevékenykedő UPC anyavállalatát, a Liberty Globalt nem emlegetik a kérők között, hiszen a tengerentúli társaság az elmúlt években jelentős akvizíciókat hajtott végre Európában. Másrészt a Liberty nemrégiben jelentette be, hogy mobilszolgáltatói álmokat dédelget a kontinensen.

A vezetékes telefon, internet, illetve televíziós szolgáltatást nyújtó Invitel elsősorban előbbi kettőben rendelkezik jelentősebb piaci pozícióval. A vezetékes hangszolgáltatások terén például az NMHH februári adatai szerint az Invitel 12,6 százalékos piaci részesedéssel bír. Ennek tudatában viszont a Magyar Telekom talán kisebb eséllyel pályázhat a cégre versenyjogi aggályok miatt.

Forrás: NMHH, Investor.hu

Van alapja a pletykának

A felvásárlással kapcsolatos pletykák kapcsán a hwsw.hu megkereste az Invitelt, a cég azonban nem kívánta kommentálni a szóbeszédet és a tulajdonosi szándékokról szóló spekulációt. A Mid Europa lépése azonban egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen az elmúlt hónapokban több régiós érdekeltségével is hasonlóképp járt el a kockázatitőke társaság. Tavaly az Orange Austriából szállt ki, míg idén a cseh T-Mobile kisebbségi pakkját adta el a többségi tulajdonosnak, a Deutsche Telekomnak.

Ráadásul egy nemrégiben megrendezett üzleti fórumon a Mid Europa vezető üzlettársa igen szkeptikusan vélekedett a távközlési szektorról, véleménye szerint ugyanis nem rendelkezik kedvező növekedési kilátásokkal az iparág. Nem úgy, mint a kábeltelevíziós szektor, amelytől erős teljesítményt vár.

Mennyibe kerülhet az Invitel?

A TMT szerint az Invitel értéke valahol 200 és 300 millió euró, azaz mintegy 60-90 milliárd forint közé tehető. Hasonló értéket kaptunk mi is, az Invitel 2012-es EBITDA-jából és az iparágban elmúlt években végbement tranzakciók 5,5-ös EV/EBITDA mutatója alapján mintegy 80 milliárd forintos értéket kaptunk.

Itt azonban számolnia kell a vevőnek azzal, hogy a Mid Europa "csupán" 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, tehát jelentős kisebbségi csomag maradna egy tulajdonosok kezében. A kockázatot azonban csökkenti, hogy a TMT forrásai szerint a kisebb részvényesek is eladhatják részsedésüket, ha a kockázati tőketársaság is így tesz.