Egyszerre van cégalapítási láz és csődhullám

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben közel 9600 cég szűnt meg Magyarországon, de több mint 10 ezer alakult. A felszámolások szempontjából ez volt a második legrosszabb három hónap a magyar gazdaság történetében, az új alapításokból arra lehet következtetni, hogy a hazai cégstruktúra nem tisztul.
Vágólapra másolva!

Az Opten céginformációs szolgáltató szerint március végén a 12 hónapra visszatekintő cégtörlési mutató 36 580-nál állt, ez 32,5 százalékkal magasabb érték, mint egy évvel korábban. Az év első három hónapjában 9 583 cég szűnt meg Magyarországon, ami éves szinten 50 százalékos növekedésnek felel meg.

„A megszűnések magas száma önmagában még nem jelentene problémát, a szigorodó jogszabályok ismeretében ez várható is volt, az újra megugró cégalapítási arányok viszont már elgondolkodtatóak – mondja Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Szerinte a lassan beinduló gazdaság új szereplőket csábít a piacra, emellett az új Ptk. hatálybalépése előtt is sokan szerettek volna a régi feltételekkel céget alapítani. A cégalapításokat azonban csak akkor tekintenék biztató jelnek, ha az első tényező, azaz a piac felfutása generálta volna. A kapcsolati és címkapcsolati hálók elemzéséből azonban kiderül, hogy az új szereplők döntő többsége korábbi, adósságot hátrahagyó cégekhez köthető, így az új vállalkozások csak a cégstruktúra további hígulását jelentik, és nem minőségi bővülést.

Az Opten igazgatója szerint a gazdasági kilátások nem indokolják ezt a magas cégalapítási mutatót, ami remélhetőleg csak az új Ptk. bevezetése miatti ideiglenes hatás lesz.