Nagy kamatokkal nyomulnak a kis bankok

Nagy kamatokkal nyomulnak a kis bankok
Csorvás, 2012. május 18. Egy plüssméhecske a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezet csorvási kirendeltségén
Vágólapra másolva!
El kell felejteni a jól ismert bankokat, ha az ember a legegyszerűbb módon szeretne pénzt csinálni a pénzéből. A bankbetétek kamatai a legnagyobb bankoknál a legalacsonyabbak, miközben a kicsik egész jó akciókkal próbálnak piacot szerezni.
Vágólapra másolva!

Tegye a bankba a megspórolt egymillióját, egy év alatt 43 900 forint kamat lesz rajta, és ha a kamatadót meg minden egyebet levonnak, akkor is kézhez kap 1 millió 34 242 forintot! Még véletlenül se vigye a bankba az egymillióját, egy év alatt csak 10 620 forinttal fog gyarapodni! Mindkét állítás igaz az Origo március eleji körképe szerint, a mezőny ugyanis nagyon széthúzódott. A nagy bankcsoportok láthatóan beálltak a jegybank által diktált kamatcsökkentési trendbe, és ahelyett, hogy pár hónapra magukhoz édesgetnék a kamatvadász kisbefektetőket, inkább más ajánlatokkal, például befektetési alapokkal, hosszú távú értékpapírokkal kampányolnak.

A kicsiknek viszont semmi se drága: a csökkenő kamatkörnyezetben is egész jó betéti akcióik vannak. Ennek két oka van: egyrészt nincs a kínálatukban olyan sok pénzügyi termék, amely kiválthatná a betéteket, másrészt úgy tűnik, most akarnak kiharapni egy szeletet az egyik legklasszikusabb banki szolgáltatás piacából. Megnéztünk jó pár példát a különböző online banki kalkulátorok segítségével, 100 ezertől 1 millió forintos megtakarítások 2-6-12 havi banki kamataira voltunk kíváncsiak.

Demján és Töröcskei bankja a toplista tetején

Ha olyan akciót keresünk, amelyiknél legfeljebb az az elvárás, hogy új pénzt mozgósítsunk, de nem kell extra feltételeket teljesíteni (a fizetést a számlára utaltatni, csoportos beszedési megbízást adni, rendszeresen használni a bankkártyánkat az adott bankban vezetett számláról), akkor csak a kisebb bankokhoz érdemes menni.

  • Az összes ismert nagybank, óriási fiókhálózattal és sok lakossági ügyféllel beállt a most 2,7 százalékos jegybanki alapkamat alá; ők most más irányba terelik az ügyfeleket, és nem a bankok között vándorló betétesekre hajtanak.
  • A legjobb ajánlatok toplistáján (amelyet például a BankRáció.hu honlapján itt nézhet meg) általában a – félig állami, félig Demján Sándor nagyvállalkozó tulajdonában álló – Gránit Bank, a – szintén félig állami, félig Töröcskei István Államadósságkezelő Központ-vezér kezében lévő, és a Raiffeisen Bankot egy euróért megkívánó – Széchenyi Bank áll, illetve rajtuk kívül még az AXA Bank (amely egy ideje fióktelep).
  • Ezek sem bomba ajánlatok, de azért bizonyos futamidőre 4-4,3 százalékos kamatot is adnak.
  • A Széchenyi Bank ráadásul az euróbetétekre is meglepően magas kamatot, 6-12 hónapra 4,5-4,7 százalékot kínál, tehát a forintlekötéseknél is többet, miközben az euróövezeti alapkamat 0,25 százalék (itt az árfolyam is befolyásolja a kamatot: gyengülő forintnál nyerhetünk, erősödő forinton veszíthetünk a megtakarításon).
  • A második vonalban – 3 százalék körüli forintkamatokkal – is kis bankok sorakoznak: Kinizsi Bank, Mohácsi Takarék, DRB Bank, Sopron Bank Burgenland, Magnet Bank, Sberbank, továbbá egyetlen raiffeisenes és FHB-s ajánlat a március eleji állapot szerint.

Ha az ember bevállalósabb, és extra feltételeket is hajlandó teljesíteni a magasabb kamat reményében, akkor kicsit más a helyzet.

  • Ha valaki a bankba utaltatja a fizetését, csoportos beszedési megbízásokat ad, aktívan használja a bankkártyáját, akkor a már említett kis bankok mellett 1-2 nagyobb szereplő is hajlandó legalább kicsivel a jegybanki alapkamat fölött kamatoztatni a pénzt.
  • Ilyen például az Erste, amely 3,3 százalékot ad egy évre, de csak akkor, ha havonta 7 csoportos beszedési megbízást kap, és legalább 11 hónapon át havi 150 ezer forintos utalás érkezik a számlára, vagyis kifejezetten aktív ügyfélről van szó.
  • Ha valaki csak az akciós kamatra hajt, akkor nem biztos, hogy ezt érdemes vállalni, mert a kisbankok általában feltételek nélkül is többet fizetnek a lekötésekre.

A nagybankok másra hajtanak

Csak akkor fordul a rangsor, és veszik át a dobogós helyet a nagyok, ha valamilyen kombinált megtakarításról, hibrid betétről van szó.

  • Ilyenkor a bankbetétre tényleg csábító a kamat, de venni kell legalább ugyanannyi pénzért valamilyen befektetési alapot vagy életbiztosítást is.
  • Ennek a befektetési résznek nem lehet előre látni a hozamát, jóval hosszabb elköteleződést jelent egy pár hónapos mezei lekötésnél, cserébe viszont rá lehet tenni egy tartós befektetési számlára, amelyen adókímélő módon kamatozik a pénz.
  • Ebben a listában most éppen a K&H és az OTP van legelöl, 6-7,6 százalékot fizetnek a betéti részre.
  • A kis bankok itt nemigen rúgnak labdába (általában nincs is befektetési szolgáltatásuk vagy biztosítójuk), bár például a Széchenyi Banknak is van olyan ajánlata, amely akkor ad jobb kamatot, ha az ember belép a Praxis Nyugdíjpénztárba.

Ezeket a friss tendenciákat általában is érdemes követnie annak, akinek van némi spórolt pénze, de most különösen nem árt résen lenni. A kamatkörnyezet folyamatos mozgásban van, és ahogy Az énpénzem.hu rámutatott, most márciusban is várhatóak fontos kamatváltozások. Arra például nagyon érdemes figyelni, hogy lekötés nélkül nagyobb összegeket ne tartson senki a számlán, mert a látra szóló kamatok a korábbinál is mélyebbre süllyedtek.