Nagy dilemmában a norvégok

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb állami alapját, a norvég állami olajalap tulajdonosai olyan kulcsfontosságú stratégiai döntéseket készülnek megvitatni, hogy az alap fektessen-e a jövőben olaj, gáz és szénipari vállalatokba - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

Súlyos dilemmába estek a norvég állami olajalap vezetői, akik azt kívánják eldönteni, hogy az alap a jövőben fektessen-e olaj, szén és gázipari vállalatokba – írja a Financial Times. A 840 milliárd dolláros alapot irányító norvég állam egy szakértői csoportot állít fel annak megvitatására, hogy ezek a befektetések megfelelnek-e az alap jövőbeni stratégiájának.

Egyes szakértői vélemények szerint az alap már túl nagy kockázatot kezd vállalni olaj és gázipari szektorban, és úgy vélik, hogy ezt a fajta kitettséget és kockázatot nem kellene tovább növelni. A 840 milliárd dollárt kezelő alap vagyonának bő 8 százaléka van elhelyezve különböző olaj- és gázipari társaságok részvényeiben, és kifejezetten nagy részesedéssel rendelkeznek a Royal Dutch Shellben, a BG Groupban és a BP-ben.

Forrás: NBIM, Investor.hu

Ezt az olajalapot 1990-ben hozták létre, amibe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

Az állami alapok közül vagyonarányosan a világ legnagyobbjának számító norvég nyugdíjalap a világ egyik legjelentősebb részvénypiaci szereplőjének számít, így a döntés eredménye közel sem közömbös. Ha a szakértői vélemények meghallgatása után nemleges választ hoznak az alap vezetői, az bizonytalanságot is hozhat a részvénypiacokra, és jelentős kereslet maradna távol a későbbiekben az olaj és gázipari vállalatok részvényeitől.

Korábbi cikkeink: