Vágólapra másolva!
Kína lassulásáról árulkodó statisztikák láttak napvilágot a hétvégén, amit nem fogadott túl jól a piac. Az ázsiai tőzsdéken nagy lejtmenet kezdődött ma, a legnagyobb pofont a kínai és a hongkongi részvényindex kapta, de a többi börze is eladói nyomás alatt állt. Amerikában pénteken vegyes mozgásokat lehetett látni, az S&P 500 folytatta rendületlen csúcsdöntését. 
Vágólapra másolva!
  • Pocsék a hangulat az ázsiai tőzsdéken, ami elsősorban a gyenge kínai makroadatoknak tudható be. A kínai export 18,1 százalékos visszaesést mutatott februárban éves alapon, miközben a szakértők 7,5 százalékos növekedésre számítottak. Az import 10,1 százalékkal nőtt februárban szintén éves alapon, melyek eredményeként 23 milliárd dolláros külkereskedelmi hiányt hozott össze a kínai gazdaság a hónap során (várt: +14,5 milliárd dollár). Ezen túl a kínai termelői árak 2 százalékkal csökkentek februárban az előző év azonos hónapjához képest.
  • A gyenge adatok felerősíthették a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmeket, melynek következtében a befektetők inkább kockázatkerülő "üzemmódba kapcsoltak", és szabadulni kezdtek a részvényektől. Ezt a folyamatot erősíthette a lefelé módosított japán GDP-adat is, mely szerint csak 0,7 százalékos volt az évesített japán gazdasági növekedés a negyedik negyedévben negyedéves alapon (várt: 0,9%). Az előző olvasat még 1 százalékos bővülésről árulkodott.
  • A statisztikákra nagy eséssel reagáltak az ázsiai részvényindexek, a kínai Shanghai Composite közel 3 százalékot, a dél-koreai Kospi és a japán Nikkei 1 százalékot, a hongkongi Hang Seng 1,8 százalékot, az ausztrál S&P/ASX 200 0,9 százalékot zuhant.
Forrás: Investor.hu

  • A nyersanyagpiacokon ütni kezdték a rezet, mivel ez a nemesfém reagál általában a legérzékenyebben a világ legnagyobb nyersanyag-felhasználójának számító Kína gazdasági folyamataira. A réz 5 százélékot zuhant a shanghai piacon, amivel három és féléves mélypontján zárt. Rajta kívül a WTi típusú nyersolaj több mint 1,3 százalékot esett (101,2 dollár), de az arany is fél százalékot veszített ma eddig értékéből (1332 dollár).
  • A rossz hangulat az európai börzékre is átragadhat, a határidős indexek szerint kisebb eséssel kezdődhet majd a kereskedés.
  • Az amerikai tőzsdéken vegyes teljesítményeket lehetett látni pénteken a felemás munkaerőpiaci adatok után. A főbb részvényindexek közül az S&P 500 ismét új történelmi csúcsot és zárócsúcsot ütött, és végül 0,1 százalékos pluszban zárt. A Dow Jones 0,2 százalékot erősödött, a Nasdaq viszont 0,4 százalékot esett.
Forrás: Investor.hu

  • A múlt hetet összességében pozitívan zárták az amerikai részvényindexek, az S&P 500 1 százalékot, a Dow Jones 0,8 százalékot, a Nasdaq 0,7 százalékot emelkedett az elmúlt öt kereskedési nap során.
  • A Safeway-nek viszont nem volt jó napja pénteken, 2,2 százalékot esett a részvények árfolyama a felvásárlás hírére.