Komoly erősödés várhat az euróra?

dollár
Vágólapra másolva!
Jelentős gyengülést mutatott az utóbbi hetekben a dollár az euróval szemben, ám könnyen lehet, hogy ez még csak a kezdet. A technikai kép alapján ugyanis jókora tere van még a dollár euróval szembeni gyengülésének, ami a vállalati fundamentumokra is nagy hatással lehet.
Vágólapra másolva!

EURUSD: Erős ellenállást tört át

Komoly ellenállást tört át az elmúlt napokban az EURUSD devizapár, miután Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtöki beszédéből az derült ki, hogy csökken az esélye az euró gyengülését eredményező extrém laza monetáris politikának. Az euró jelentős erősödést mutatott a dollárral szemben Mario Draghi szavait követően, pénteken pedig látszólag nem is tér vissza a korábbi szintekre a devizaárfolyam.

Így hatalmas távlatok nyílhatnak meg a devizapár árfolyama előtt, még úgy is, hogy tavaly december végén volt egy rövid ideig tartó felszúrás, ami kijelölte a lokális csúcsot. Ha az 1,389-es szintet is sikerülne áttörni, azzal két és fél éves csúcsra erősödhetne az euró a dollárral szemben.

Az indikátorok pedig egyelőre támogatják a további emelkedést, mivel az RSI nem mutat még túlvettséget, ráadásul divergenciákra utaló jeleket sem lehet találni.

EURUSD napi grafikon Forrás: Tradingview.com

Egy emelkedő háromszögből való kitörést láthatunk, ha hosszabb távon vizsgáljuk az árfolyam alakulását. Ha a kitörés valóban sikeres lesz, akkor a háromszög magasságával megegyező emelkedés jöhet, így akár 1,436 közelébe is eljuthat az devizaárfolyam.

EURUSD heti grafikon Forrás: Tradingview.com

Milyen termékekkel lehet az EURUSD mozgását lekövetni?

Az EURUSD árfolyamát az Investor Trader kereskedési rendszereiben többek között warrantok, certifikátok (EBEURUSDTL01, EBEURUSDTL02, EBEURUSDTL03) segítségével kereskedhetjük le, de üzletkötőink segítségét is igénybe lehet venni a kereskedéshez. Ugyanakkor a dollár relatív gyengülése a nyersanyagok számára is pozitív hír lehet, melyek szintén lekereskedhetünk különböző certifikátok, ETF-ek használatával.

Sőt, a legnagyobb figyelemnek örvendő EURUSD devizaárfolyam nagyobb változása a vállalati fundamentumokat is jelentősen befolyásolhatja. A jelentős exportot bonyolító amerikai vállalatok például profitálhatnak a dollár relatív gyengüléséből, míg az európai exportőrök számára kedvezőtlen lehet a "túl erős” euró. Így tehát a részvénypiacon is nagyobb mozgásokat okozhat a devizaárfolyam változása.