Hivatalos: a Magyar Takaréké a Takarékbank

Vágólapra másolva!
Az MFB és a Magyar Posta közzétette, hogy a Magyar Takarék vette meg a Takarékbank 54,8 százalékos részvénycsomagját valamivel több, mint 9 milliárd forintért. A vevő egyedüliként pályázott, egy kormányrendeletből már február végén világossá vált, hogy győzött is, a mostani bejelentés így puszta formalitás.
Vágólapra másolva!

A Takarékbank 54,8 százalékos állami pakettjének tulajdonosai - az MFB és a Magyar Posta - közölte, hogy a kezükben lévő részvénycsomagot a Magyar Takarék Zrt. veheti meg. Az adásvételi szerződést többhetes tárgyalás után március 10-én írták alá, ezzel hivatalossá vált az az eredmény, amely a Takarékbank állami megvételét, majd privatizációjának folyamatát követők számára jó ideje ismert volt.

Az állami pakettre kiírt pályázaton eleve csak ez a cég indult, és mivel pár hete már megjelent egy kormányrendelet arról, hogy a két cég összefonódása nemzetstratégiai fontosságú, aligha számíthatott bárki más végeredményre.

A most kiadott közleményből kiderül, hogy a vételár meghaladja a 9 milliárd forintot, és hogy a Magyar Takarékban résztvevő szövetkezeti hitelintézetek saját tőkéből finanszírozzák részvételüket a vállalkozásban. A Magyar Takarék tulajdonosai között 14 takarékszövetekezet kapott helyet, továbbá részvényes az állami tulajdonban lévő Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft. (amelynek ügyvezetője Vojnits Tamás, a Takarékbank tavaly nyáron kinevezett elnöke, aki kormánybiztosként legalább fél évig dolgozott a szövetkezeti rendszer újragondolásán), és az FHB Bank, amely 25 százalékos hányadával a legnagyobb egyedi tulajdonos a Takarékbankot megvásárló cégben.

A tranzakció sikeres lezárása esetén közel 85 százalékra nő a szövetkezeti hitelintézetek és azok vezetőinek közvetlen és közvetett tulajdonrésze a Takarékbank Zrt.-ben - áll még a hivatalos közleményben. Az egész történet hátteréről itt olvashat bővebben, további cikkeket még itt talál.

.