Ha beruházásról van szó, a vállalkozók nem túl lelkesek

Vágólapra másolva!
Bár 2012 júniusa óta folyamatosan növekedett a kkv-szektor beruházási hajlandósága, a tavalyi utolsó negyedévben ismét visszaesett: jelenleg a cégvezetők 58 százaléka gondolkozik fejlesztésben. Az új beruházások között a legnépszerűbb terület az IT.
Vágólapra másolva!

A negyedéves K&H kkv bizalmi indexkutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forintnál alacsonyabb éves árbevételű társaság körében készít felmérést. Ennek alapján a több mint egy éve folyamatosan növekvő vállalkozói kedv tavaly ősszel megtorpant. Németh László, a K&H főosztályvezetője elmondta, jelenleg a vállalkozások 58 százaléka gondolkozik fejlesztésben, de ez alig múlja felül a bázist (56 százalék), illetve a két évvel ezelőtti adatot (57 százalék). A sort vezetik az informatikai beruházások (30 százalék), míg a gépek, berendezések fejlesztését ugyanannyi vállalkozás tervezi (23 százalék), mint az előző negyedévben. Ugyanakkor a gépjárműpark korszerűsítésében gondolkodó vállalkozások aránya 18 százalékról 11-re esett vissza.

A legkevésbé lelkesek a kereskedelmi cégek, ezen vállalkozások alig több mint fele (53 százalék) készül fejleszteni ebben az évben. Valamivel elszántabbak a szolgáltató és az ipari, építőipari cégek (60 és 61 százalék), illetve a mezőgazdasági vállalkozások (63 százalék). A kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél az informatikai fejlesztések állnak az élen, az agrár- és az ipari cégek viszont a gépeket, berendezéseket korszerűsítenék. A tervezés lendülete nagyjából a cég méretével arányos. A kisvállalkozások 57 százaléka, a mikrovállalkozások 58 százaléka, a középvállalatok 66 százaléka bízik magában eléggé ahhoz, hogy fejlesztésbe vágjon bele.

Németh László elmondta, a beruházást nem tervező cégek csupán 7 százalékát motiválná egy kedvező feltételekkel felvehető hitel, ami 10 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest. „Ezzel szemben a fejlesztésben gondolkodó cégeknél 33-ról 35 százalékra emelkedett ez az arány” – mondta el a szakember.