Nem vitték a magyar állampapírokat

Vágólapra másolva!
A tervezettnél 15 milliárd forinttal kevesebb 12 hónapos kincstárjegyet adott el mai aukcióján az ÁKK, ráadásul az átlaghozam is drasztikusan emelkedett, az előzőhöz képest 67 bázisponttal, míg a tegnapi referenciahozamhoz képest 56 bázisponttal. Az elmúlt napok forintgyengülését látva nem lehetünk meglepve.
Vágólapra másolva!

A kockázatosabb eszközöktől való menekülés rányomta a bélyegét a mai magyar diszkontkincstárjegy aukcióra is. Ugyanis a meghirdetett 50 milliárd forint értékű 12 hónapos papírokra "mindössze" 50,58 milliárdos ajánlat érkezett, amiből az ÁKK 35 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el.

Ráadásul az átlaghozam is jelentősen megugrott, a 3,51 százalékos szint 67 bázisponttal magasabb, mint az előző aukció értéke, ráadásul a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál is 56 bázisponttal magasabb.

Forrás: ÁKK, Investor.hu

Az elmúlt napok, különösen a tegnapi és mai forintgyengülés következtében azonban annyira nem meglepő, hogy csak magasabb kamat mellett vitték el a kincstárjegyeket. Az általános kockázatkerülés felerősödése miatt ugyanis a magyar eszközök is csak magasabb kamat mellett lehetnek vonzóak. A hírekre a forint nem reagált érdemebn, 12 órához közeledve 311,7 környékén jár az euróval szemben.

Forrás: ÁKK, Investor.hu