Nagyobb bevétel a vadgazdálkodásból

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A 2012-13-as vadászati évben 20,3 milliárd forint volt az ágazat bevétele, és ebből a vadhúsból származó összeg 5,3 milliárd forintot tett ki. Először fordult elő, hogy a vadhúsból több volt a bevétel, mint a külföldi bérvadászatból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca szerint az ágazat 1,4 milliárd forintos pozitív egyenlege majdnem kilencszerese a négy évvel ezelőttinek.

A nagyvadállomány létszáma és terítéke tovább nőtt, a hasznosítás meghaladta a 320 ezer darabot. Különösen a vaddisznók létszáma emelkedett: már olyan élőhelyeken is megjelentek az Alföldön, ahol korábban nem voltak jellemzők. A vaddisznó-hasznosítás a hat évvel ezelőttinek megközelítőleg duplája, mintegy 160 ezer egyed, mégsem torpant meg a növekedés.

Az apróvad állomány helyzete jórészt változatlan, kedvezőtlen státusa állandósulni látszik. A mezei nyúl állománya a 2010-es csapadékos évben nem csökkent jelentősen, így 110 ezernél többet vadásztak. A lőtt fácán szezononkénti mennyisége 300-400 ezer között ingadozik, tavaly 320 ezer darab volt.

A minisztérium szerint a jogszabályi változások növelték a felvásárlási árat, aminek következtében sikerült tartósan magasabb árat elérni a gímszarvas, dám, muflon és őz esetében. A vaddisznó felvásárlási ára is nagymértékben emelkedett, ugyanakkor a magyarországi rekordteríték miatt nem maradhatott tartósan a magas ár.