Vágólapra másolva!
Enyhült az elmúlt napok eladói nyomása a nemzetközi tőzsdéken, az amerikai részvényindexek kisebb raliba kezdtek, amiben a kedvező gyorsjelentések is szerepet játszanak. Európában szintén emelkedés kezdődött, így a BUX is erősödni tudott, amit a Richter kivételével az összes főbb papír támogatott. 
Vágólapra másolva!
  • A tengerentúli statisztikák szerint egyre jobb erőben van az amerikai gazdaság, a negyedik negyedévben a vártnak megfelelően 3,2 százalékos volt a GDP növekedése negyedéves alapon. Ez kissé elmaradt a harmadik negyedéves 4,1 százalékos bővüléstől, de a lassulás nagy részben az októberi kormányzati leállásnak tudható be.
  • A függőben lévő lakásértékesítések viszont váratlanul 8,7 százalékkal visszaestek decemberben novemberhez képest. A gyenge lakáspiaci adat azonban nem tudott rontani a hangulaton.
  • Az amerikai makroadatok után érezhetően javult a hangulat az európai tőzsdéken, amit segített, hogy az amerikai piacok is pluszban nyitottak. Európában a legtöbb részvényindex kisebb pluszba fordult át a kezdeti mínuszokból, a legjobban teljesítő spanyol IBEX és a belga BEL20 már 0,5 százalékot erősödött.
  • Az USA-ban kisebb rali bontakozott ki, a Nasdaq már 1,4 százalékot ugrott, elsősorban a Facebook közel 16 százalékos száguldásának köszönhetően. Az S&P 500 0,8 százalékot, a Dow Jones 0,5 százalékot erősödött, amivel némileg korrigálják az elmúlt napok esését.
  • A vételi kedvet a vártnál jobb gyorsjelentések is támogatják, a Visa, a Time Warner és a Blackstone is kellemes meglepetést okozott negyedik negyedéves eredményeivel. A Visa már 2,2 százalékot, a Time Warner 2,5 százalékot, a Blackstone 4,6 százalékot drágult.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

  • A jó hangulatban a BUX is erősödni tudott, 0,3 százalékos pluszt szedett össze.A hazai részvényindex emelkedését a Richter kivételével az összes főbb papír támogatni tudta, a Mol 0,6 százalékot, a Magyar Telekom 1 százalékot, az OTP 0,8 százalékot drágult. A gyógyszerpapír viszont 0,3 százalékot esett.
  • A forint korrigálni kezdte mélyrepülését, és 310 alá ereszkedett az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 228,3-nál, a svájci franké 252,8-nál található.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
EURHUF rövid távú grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu