Kicsattan az erőtől a Raiffeisen és az Erste

bodybuilding
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban igen sokat hallatott magáról az osztrák Raiffeisen Bank, melynek magyarországi leányát sajtóértesülések szerint a Széchenyi Bank vásárolná fel. A hírből hivatalosan egyelőre annyi bizonyos, hogy ajánlatot kapott a Raiffeisen, ugyanakkor a vevőjelölt nevét továbbra sem hozták nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

A befektetők mindenesetre pozitívan fogadták a megjelenteket, hiszen a tegnapi 5 százalékos bővülés után ma is jókora emelkedést mutat a bankpapír. Két nap alatt így már közel 10 százalékos pluszban is járt az árfolyama, ezzel pedig nem hogy a meghatározó jelentőségű 200 napos mozgóátlagról sikerült elpattannia, de még a markáns 28 eurós ellenállását is megérintette. Amióta 2012 márciusában letörte ezt a szintet, azóta gyakorlatilag tartósan nem tudott felette megragadni a Raiffeisen. Ez egyelőre most sem sikerült elsőre, hiszen az árfolyam napon belül visszakorrigált.

A Raiffeisen Bank Internetional napi grafikonja (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul nem ez az egyetlen gondja a Raiffeisennek, hiszen éppen a jelenlegi szinteken halad át a 2011 óta tartó csökkenő trendvonal is, aminek legyűrése igen nagy feladatnak ígérkezik. Persze, ha sikerülne, akkor az óriási fegyverténynek számítana. Első lépésben akár újra belekóstolhatna a 30 eurós szintekbe az árfolyam.

A Raiffeisen Bank Internetional heti grafikonja (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Bár a hazai sajtó elsősorban a Raiffesentől zengett, az Erstét sem kell félteni, elég csak az árfolyamgrafikonját megvizsgálni. A másik osztrák nagybank részvénye is hasonló utat járt be, mint versenytársa, hiszen a 10 százalékos plusz két nap alatt neki is összejött. Ennek köszönhetően pedig a 26,4 eurós akadályán is túljutott a papír, huzamosabb ideig pedig 2011 augusztusában tartózkodott ilyen magasságokban tartósan.

Az Erste Bank napi grafikonja (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha pedig kitart a lendülete, akkor az Erste is könnyedén belekóstolhat a 30 eurós szintekbe. Sőt, akár a 38,5 euró is elérhetőnek tűnik az optimista forgatókönyv szerint.

Az Erste Bank heti grafikonja (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu