Végéhez közeledik a Swatch szenvedése?

Vágólapra másolva!
Optimistán várja az évet a világ legnagyobb óragyártója a Swatch, aminek a befektetők is megörültek a pénteki kereskedésben, aminek hatására öt százalék körüli pluszba húzták az árfolyamot. Hozzá kell tenni azonban, hogy a hét megelőző napjain közel nyolc százalékot szánkázott lefelé az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Szép jövőt látnak a Swatch-nál

Optimisták a tavalyi évi eredményekkel kapcsolatban a világ legnagyobb óragyártójánál a Swatch-nál, ugyanis mind üzemi eredmény, mind pedig nettó profit szintjén kedvező számokat várnak. Sőt 2014-re is derűsen tekint a menedzsment, dinamikus növekedést prognosztizálva.

A cég jelentése pedig jobb kedvre derítették a befektetőket is, hiszen ebből arra lehet következtetni, hogy az eladások újra megpattanhatnak, azok után, hogy a kínai luxuspiac hatalmas pofont kapott a kommunista kormánytól. Mint ismert, a pekingi vezetés korlátok közé szorította a nagyértékű céges ajándékok vásárlását, hogy így szorítsa vissza a korrupciót. Ennek viszont a luxuscégek nem nagyon örültek. Bár a Swatch nem csak luxustermékeket értékesít, kínálatában jelentős részben megtalálhatóak, olyan presztízs márkák, mint a Breguet, az Omega, vagy a Longines és a Rado.

Forrás: omegawatches.com

A kínai kormányzati beavatkozás pedig visszavetette a svájci óraexportot is, aminek következtében hatalmasat zuhant a kivitel. 2013 első 11 hónapjában 8,5 százalékkal csökkent az export, ezzel pedig jó úton halad afelé, hogy 2008 után a második csökkenő évet tudja magáénak.

Hamarosan véget érhet a kínai szenvedés

Egyébként a svájci óraexport közel negyedét Kína szívta fel, vagyis érthető, hogy miért kritikus az onnan jövő kereslet. A Swatch-nak is a 2013 lehet növekedést tekintve, négy éve a legrosszabb idénye. A bevételek „csak” 8,3 százalékkal növekedtek, elmaradva az elemzői várakozásoktól. Egyébként az értékesítési számokat az erős svájci frank is negatívan érintette. A társaság szerint 2013 második felében 100 millió svájci frankkal csökkentek az eladások a túl erős frank miatt.

Forrás: Investor.hu

Habár a Swatch óra- és ékszerdivíziója több mint tíz százalékkal növekedett, míg az alkatrész üzletág (aminek termékeit más gyártóknak értékesítik) 8,6 százalékkal, ez viszont elmarad az előző évi 16, illetve 12 százalékos bővüléstől.

Kínában tisztán látszik a luxus iránti kereslet csökkenése az ajándékozások elleni kampány miatt, nyilatkozta a Kepler Cheuvreux elemzője a Bloombergnek. Ez a periódus viszont hamarosan a végéhez közeledhet, ami után újra gyorsulhatnak az eladások. Így ők úgy gondolják, hogy jelenleg egyáltalán nem drágák a részvények, vagyis a jelenlegi árak akár jó beszállót is jelenthetnek.

A részvények a pozitív hírekre négy százalék körüli pluszba húzták a részvény árfolyamát, ezzel pedig valamelyest ledolgozott a papír a héten korábban összegyűjtött közel nyolc mínuszából.

A Swatch árfolyama (Zürich) Forrás: Bloomberg, Investor.hu