Így változhat a világ 2014-ben

Vágólapra másolva!
Fontos átmenetek éve lehet 2014 az Egyesült Államoktól, Európán át, egészen a feltörekvő országokig, írja a Morgan Stanley év eleji kommentárjában. Idén belépünk a nagy gazdasági válság utáni ötödik esztendőbe, ami már egy erősebb növekedést is hozhat, persze kockázatok továbbra is fennállnak.
Vágólapra másolva!

Átbillenhetünk az erősebb növekedés időszakába

A világgazdaság idén belép a gazdasági-pénzügyi válság utáni korszak ötödik évébe. Az első négy esztendő alatt a legtöbb országban a gazdaság kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel tudott csak mérsékelt növekedést mutatni (már ahol volt), és azt láthattuk, ahogy a jegybankok a pénznyomda beindításával próbálják meg serkenteni a bővülést.

Utóbbinak hatását lehetett is látni, elsősorban az Egyesült Államokban és Japánban, hiszen a tavalyi év második felében már egészen impozáns növekedést lehetett látni például az USA-ban, nem beszélve a részvénypiacok szárnyalásáról. Ha minden jól megy, akkor 2014 pedig egy olyan év lehet, ami egy erősebb, biztonságosabb és egy fenntarthatóbb következő időszak első éve lesz, írja a Morgan Stanley vezető közgazdásza.

Szerinte a fejlett piacokon a növekedés már kevésbé fog a jegybankok monetáris és a kormányok fiskális stimulusától függeni, és inkább a fogyasztás, valamint a beruházások hajthatják a bővülést, de a hitelezésben végbemenő normalizálódás is segítséget nyújthat. Persze ez az út nem ígérkezik könnyűnek, és korántsem biztos, hogy néha nem térünk le róla hosszabb-rövidebb időre.

Forrás: Investor.hu

A részvények jól mehetnek idén is

A befektetési piacot tekintve a részvények a teljes idei évet nézve felülmúlhatják a kötvények és egyéb befektetések teljesítményét, habár fel kell készülni olyan időszakokra, amikor ennek ellenkezőjét lehet majd tapasztalni. Ez pedig azt jelenti, hogy felértékelődik a diverzifikáció jelentősége, és még nagyobb súllyal eshet majd latba, hogy milyen részvényeket választunk be portfóliónkba.

A Morgan Stanley szerint a következő öt dolog lesz kiemelt jelentőségű idén:

1. A Fed-nek jól kell lavíroznia

Az amerikai jegybanknak, Janet Yellen vezetése alatt is kezelnie kell a tapírozás kérdését és hiteles iránymutatást kell adni a piacoknak a kamatszint későbbi alakulásáról is. A tavaly nyári kellemetlen tapasztalatot el kellene kerülnie a Fed-nek, amikoris a piac szinte teljesen semmibe vette a jegybank azon kommunikációját, hogy a tapírozás nem egyenlő a szigorítással, és így a kamatlábak jelentős növekedéséhez vezetett.

Mi az a tapírozás?

A Fed havonta 85 milliárd dollárra rúgó eszközvásárlási programjának csökkentését angolul a csökkentést, elvékonyítást jelentő „taper” kifejezéssel szokás illetni, de csak a pusztán egyetlen betűvel eltérő tapírt (angolul is „tapir”) sokkal izgalmasabb használni a jelenségre. A Fed tavasz végén kezdett először az eszközvásárlások visszafogásáról beszélni, és az eredeti várakozások szerint már szeptemberben 10-15 milliárd dollárral csökkent volna a havi keretösszeg.
Nyáron nagyot emelkedtek a hozamok. Forrás: Investor.hu

2. Döcögő év lehet Japánban

Nehéz helyzetbe kerülhet Japán és az Abenomics néven elhíresült japán gazdaságpolitika, ugyanis a tervezett társasági adócsökkentés nem valószínű, hogy teljes egészében ellentételezni tudja majd az áprilisi fogyasztási adóemelés miatti negatív hatásokat. A Morgan Stanley japán csapata szintén nem vár jelentős pozitívumot a strukturális reformok terén, így ez is hátráltathatja a növekedést. Mindazonáltal a Bank of Japan akár további ösztönző lépéseket is bevezethet, növelve a jelenlegi eszközvásárlási programjának nagyságát, vagy a Fed-hez hasonló iránymutatás bevezetését. Így pedig a deflációs környezetből egy visszafogottan pozitív infláció kialakulhat, vélik az elemzőháznál.

3. Európa rendbe teheti bankrendszerét

Az eurózóna kritikus átmenet előtt áll 2014-ben, ahol a Morgan Stanley, az elemzői konszenzus alatti 0,5 százalékos növekedéssel kalkulál. Egy átfogó banki mérlegértékelésre is sor kerülhet egy eszközminőségi felülvizsgálat és egy újabb stressz teszttel egyetemben, mielőtt az EKB átveszi a felügyeleti szerepkört a negyedik negyedévben. A folyamat végén pedig egységesebbé válhat a megtisztuló európai bankrendszer, és újra lökést kaphat a hitelezés, ami segítheti majd a fenntartható növekedést is.

4. Kína reformokért kiált

Az eddigi hitelboomra és az állami vállalatokra alapozott növekedésről Kínának sokkal inkább a reformok vezette növekedésre kellene átállnia. A pénzügyi liberalizáció valamint a személyes és szociális szabadság növelése sokkal inkább javíthatja a gazdaság teljesítményét is, mint amit a fogyasztás vezette növekedéssel el lehet érni. Persze rövid távon az ilyen reformoknak kisebb hatásuk lehetne a GDP-re.

5. A feltörekvő piacoknak strukturális reformokra van szüksége

A fejlődő országoknak sokkal inkább strukturális reformokra lenne szüksége, nem pedig a gazdasági ciklus alapján felmerülő éppen aktuális kérdésre történő rövid távú válaszadásra. Ebben talán minden döntéshozó és befektető is egyetért, azonban úgy tűnik, hogy a politikusok most is megijednek ezektől a kérdésektől. Így 2014 továbbra is kihívásokkal teli év maradhat több feltörekvő ország számára is.

Forrás: Investor.hu