Gigaüzlet az amerikai gyógyszeriparban

Forest Laboratories árfolyama (NYSE)
Vágólapra másolva!
Közel 3 milliárd dollárért felvásárolja a Richter amerikai partnercége, a Forest Laboratories a rivális Aptalis Pharma társaságot - tájékoztatott a Bloomberg. 
Vágólapra másolva!
  • A Richter partnercége, a Forest Laboratories 2,9 milliárd dollárt költ készpénzben az üzletre. Az Aptalis Pharma különböző bél- és rángógörcsös betegségekre készít gyógyszereket, így ezekkel a készítményekkel fog bővülni a Forest termékpalettája.
  • A Forest vezérigazgatója nem vesztegette az idejét, mivel csupán október elseje óta tölti be tisztségét, és már hivatalba lépésekor kijelentette, hogy új területeken kívánnak terjeszkedni. Brent Saunders vezér elmondta, további felvásárlásokra készülnek a mostani üzlet után is.
  • A cég azért is kényszerül új termékeket felvenni a kínálatába, mivel a nagy reményekkel piacra dobott antidepresszáns készítménye, a Lexapro értékesítései koránt sem váltották be a hozzá fűzött reményeket. A termék értékesítéséből származó árbevétel a 2011 márciusa és 2012 márciusa közötti időszakban még 2,13 milliárd dollárt tett ki, egy évvel később viszont tizedére, 194,9 millió dollárra zuhant vissza.
  • Az Aptalis Pharma bekebelezése a Forest várakozásai szerint részvényenként 78 centtel növelheti a vállalat nyereségét a 2015-ös pénzügyi évben. Az árbevételt pedig 700 millió dollárral "dobhatja meg" jövőre, ami tekintélyes összeg a Forest Laboratories tavalyi 3,1 milliárd dolláros árbevételéhez képest.
  • A felvásárlás hírére már több mint 16 százalékot raliztak a Forest Laboratories részvényei. Ekkora mértékű napon belüli ugrást 16 éve nem mutattak be a cég papírjai.
Forest Laboratories árfolyama (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu