Czerván: „Komolyan vesszük az állattartók helyzetének stabilitását”

Vágólapra másolva!
Az agrártárca megkettőzi a baromfitartók állatjóléti támogatását, amely így 4 milliárdról 8 milliárd forintra emelkedik, az idei első háromnegyed év utáni jogos támogatást pedig eljuttatják az érintettekhez. Mindezt Czerván Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára mondta el a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökségi ülésén
Vágólapra másolva!

A nagyon jelentős támogatásra eredetileg 2013 végéig adott engedélyt az Európai Bizottság, de a tárca tavaly nyáron kérte a program meghosszabbítását. Brüsszel tavaly decemberben jóváhagyta a kérelmet, így Magyarország 2018 év végéig fenntarthatja az eddigiek szerint ezt a jogcímet, amelynél a hazai költségvetés 3 százalékos hiánycélját is figyelembe kellett venni.

A politikus szólt arról is, hogy az egyéb állattartást érintő jogcímek támogatásai is várhatóan emelkedni fognak, de ennek pontos mértéke még nem ismert. Biztosnak nevezte, hogy az állati hulla ártalmatlanításával és az egyes állatbetegségek kezelésével kapcsolatos támogatások keretösszege emelkedni fog. A szalmonella megelőzésére adott oltás vakcinánként 5 eurócentre emelkedik, amelyhez a hazai költségvetésből ugyanekkora támogatást tesznek hozzá.

Czerván György hangsúlyozta: a megemelt támogatás is bizonyítja, hogy a tárca komolyan veszi az állattartók helyzetének stabilizálását, és minden tőle telhető eszközzel segítésükre törekszik. „A célunk az, hogy az unió által mostohagyerekként kezelt baromfi- és sertéságazaton tudjunk segíteni, ha kell, a hazai költségvetésből”, fogalmazott, hozzátéve, hogy az intézkedéseknek hála meg tudták őrizni az ágazatban és a feldolgozóiparban dolgozók munkahelyét. Az állatjóléti támogatásokat például az ivóvízminőség javítására, a takarmány toxintartalmának csökkentésére lehet fordítani.

Csorbai Attila, a BTT főtitkára az ágazat nevében megköszönte a többlettámogatást. Kijelentette: a baromfiágazat a rendszerváltás óta az egyetlen olyan ágazat, amely érdemben nem változott. Elmondta még, hogy kedvező körülmények között a baromfitenyésztés exportorientált, a hazai fogyasztókat is biztonsággal ellátó ágazat lehet.