Fagyálló az amerikai gazdaság

hőmérő, tél
Vágólapra másolva!
A szélsőséges időjárás az amerikai lakosságot megbénítja, nem így a gazdaságot, ami továbbra is felfelé ível! Jó hír ez a részvénypiacoknak, kevésbé jó azonban a hosszú távú államkötvények szempontjából, mivel így folytatódhat a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentése. A K&H Alapkezelő véleménye.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gazdaság egyértelműen jól teljesít, amin még a szélsőséges időjárás és rekord hideg sem változtat. Habár az amerikai lakosságot megbénítja, a gazdaság szempontjából azonban az átmeneti leállás nem jelenthet komoly megtorpanás, azt a gazdaság hamar ledolgozza. A kedvező növekedés jó hír a részvénypiacoknak, és kevésbé jó hír a hosszú távú államkötvények vásárlása szempontjából, mivel így várakozásaink szerint az új jegybankelnök - az épp százéves Fed első női elnöke - vezetésével év elején folytatódik a kötvényvásárlási program csökkentése.

Az ünnepi szezon és az idei év első konjunktúraadatai kifejezetten jók voltak, újra a több mint 5 éves csúcsát ostromolja a fogyasztói bizalom, javul az ingatlan- és a munkaerőpiac, és a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor is a további bővülés jeleit mutatja. Az USA fogyasztói bizalmi index trendvonala alapján azt mondhatjuk, hogy a mutató továbbra is felfelé menetelhet, valamint a havi tényadatok e trend körül ingadozhatnak.

Forrás: Bloomberg