Négy cél valósulhat meg az új adótörvény-javaslattal

Vágólapra másolva!
Elkészült az új adócsomag, és körülbelül 300 paragrafussal bővíti majd a jogi szcénát. Erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben.
Vágólapra másolva!

Négy különböző célt kíván megvalósítani az az adótörvény-javaslat. Csökkenteni kívánják a családi terheket, javítani a vállalkozói környezetet, csökkenteni ugyanitt az adminisztrációs kötelezettségeket, illetve fehéríteni a gazdaságot. A miniszter kiemelte, hogy a családi adókedvezmény kiterjesztése nagyjából 260 ezer alacsony jövedelmű család helyzetén segít majd jelentősen. Hangsúlyozta, hogy a 2014-es adótörvények hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez: a vállalkozói környezet javítása remélhetőleg több munkahelyet teremt, illetve beruházásokra, fejlesztésre ösztönöz.

Az adótörvény-javaslattal szemben számos kifogással él az LMP. Vágó Gábor, a párt vezérszónoka a vitában az Országgyűlésben kifejtette, lenne lehetőség a munkát terhelő adók további csökkentésére, mégpedig olyan szintre, hogy ne csak a munkavállalók, hanem a munkaadók is jól járjanak. Úgy véli, egy igazságos adórendszert kellene kialakítani, amely egy olyan társadalom alapja lehet, ahol nem a gazdagok további gyarapodását segítik elő, hanem a tisztes megélhetést és a kreativitással bírók vállalkozási terveit.

Az LMP-s képviselő a fogyasztást terhelő adókról szólva a 27 százalékos áfa csökkentését szorgalmazta, mert az szerinte ma megfojtja a belső fogyasztást, és szélesíti a feketepiacot. Egyben kritizálta az adórendszer állandó változékonyságát is, az ugyanis lehetetlenné teszi a kiszámítható tervezést, ezért az LMP szerint évente maximum kétszer lehetne változtatni az adórendszeren.

Vágó szerint az adótörvény nem alkalmazkodik a 21. század azon kihívásához, amely szerint a legjelentősebb tőke a tudás maga. A vállalatokkal kapcsolatban azt mondta, az adócsomag nem a kis- és középvállalkozásokat hozza helyzetbe, inkább a kkv-khoz képest csak limitáltan munkahelyteremtő multikat. A vállalkozói szektorban jelen van egy olyan fiatal, feltörekvő réteg, amely nem látja támogatottnak az akár világraszóló ötlete megvalósulását – az adószabályok és a bürokratikus terhek egyáltalán nem azt támogatják, hogy Magyarországon vállalkozzon.

Az LMP szerint az adócsomag nem reflektál a magyar társadalom kettészakadásának folyamatára sem – fűzte tovább Vágó Gábor. A családi adókedvezmény kiterjesztését üdvözölte, de kevesli. Szorgalmazta egyúttal, hogy az úgynevezett zöldadó büntethesse a környezetszennyező és -romboló tevékenységeket.