Kínából is hoznunk kell piros paprikát

Vágólapra másolva!
A magyar paprika történetébe a 2013-as az egyik leggyengébb esztendőként vonul majd be: a tavalyi termésnek csak 40 százalékát takarították be a termelők a rossz időjárás miatt - írja a délmagyar.hu Kínából hozhatunk be paprikát.
Vágólapra másolva!

A paprikaszezon idén a hóviharos március 15. miatt nem kezdődhetett el időben: ez azért fontos dátum, mert e hónap közepéig, utolsó harmadáig általában elvetik a paprikamagot. Most azonban egy hónapos csúszással, csak április végére kerülhetett a talajba a mag. Utána a július és az augusztus, a nyári kánikula kedvezett a növénynek, ám jött egy kifejezetten hideg és borongós szeptember, majd október 2–4. között, 2 éjszaka alatt elfagyott a paprika. A szeptemberi szedés még jól sikerült, de a második nekifutás, az októberi elmaradt: nagy mennyiség egyszerűen kint maradt a földeken – írja a délmagyar.hu.

Magyarországon a becslések szerint idén 1500 tonna paprika termett, holott a hazai fogyasztás 2500–3000 tonna. Az előzmények ismeretében nem kell majd azon csodálkozni, hogy import-, igen gyakran kínai paprikát lehet majd kapni az üzletekben.