Megint a csúcs felé tör Kína

Vágólapra másolva!
Hét hónapja nem látott szintekre emelkedett októberben a HSBC kínai beszerzési menedzserindexe. A felmérésben válaszoló menedzserek véleménye szerint a megrendelések növekedése, illetve az eladási és beszerzési árak növekedése érezhető. Úgy tűnik, az erős harmadik negyedévet követően továbbra is kitart a lendület Kínában. 
Vágólapra másolva!

A ma hajnalban közzétett előzetes beszerzési menedzserindex (PMI) szerint hét hónapja nem látott magaslatokban jár az ipari aktivitás Kínában. A HSBC által készített előzetes becslés szerint a szeptemberi 50,2 pontos értékhez képest októberben 50,9 pontra emelkedett az index értéke.

Az 50 pontos „demarkációs vonal” feletti értékek arról árulkodnak, hogy a felmérésben részt vevő menedzserek véleménye szerint az aktivitás bővülése érezhető az ország ipari teljesítményében. Bár az előzetes adatnál még „csak” a szokásosan megkérdezettek 85-90 százalékának válaszai alapján készült, de általában jól előrevetíti a végleges értéket.

HSBC kínai előzetes PMI Forrás: markit, investor.hu

Pozitív jövőt vizionálnak

A felmérés során több témára kérdeznek rá az ipari vállalatok beszerzési menedzsereinél és a válaszok alapján állítják össze a PMI adatot. Az októberi válaszok alapján mind a belső, mind az export megrendelések terén gyorsuló ütemű növekedés tapasztalható. A foglalkoztatottság bár még mindig csökken a válaszadók véleménye alapján, de összességében a visszaesés üteme csökkenni látszik, vagyis a cégek a kereslet erősödését látva alkalmazkodnak és csökkentik elbocsátásaikat.

A folyamatok javulását tükrözi a kibocsátási illetve a beszerzési árak növekedése is. Míg előbbi arra utal, hogy a kereslet növekszik ezért a termelők képesek árat emelni, addig az utóbbi azt jelzi, hogy az alapanyagok iránti kereslet felfelé tolja azok árát is.

A folyamatok alapján az látszik, hogy a harmadik negyedévben látott lendület (idén a harmadik negyedévben volt eddig a legerősebb a kínai növekedés) továbbra is kitart. Lehet hogy nem lesz igazuk azoknak a szkeptikusoknak, akik azt várják, hogy a júliusi növekedésösztönző intézkedések az év utolsó negyedévében már nem lesznek látható hatással a GDP növekedésre.

A shanghai tőzsde a pozitív hírek ellenére közel 1 százalékos esésben van.

Shanghai Composite Index Forrás: Bloomberg, Investor.hu