Rekordbírságot fizethet Amerika óriásbankja

Vágólapra másolva!
Peren kívüli megállapodást kötött az USA legnagyobb bankja, a JP Morgan a különböző hatóságokkal, hogy 13 milliárd dolláros büntetést fizet a 2008-as válság kialakulásában betöltött szerepe miatt. Ekkora büntetést még soha egyetlen vállalat sem fizetett az Egyesült Államokban, ami a többi, hasonló indokkal perbe fogott pénzintézetnek sem kecsegtet sok jóval. 
Vágólapra másolva!

A JP Morgan peren kívül megegyezett számos amerikai intézménnyel (többek között az Amerikai Igazságügyi Minisztériummal és a Szövetségi Lakáspiaci Ügynökséggel), hogy 13 milliárd dollárt fizet a jelzálogpiaci hitelválság kialakulásában betöltött szerepéért – írja a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

Hivatalos bejelentés még nem érkezett, ám erre már nem valószínű, hogy sokat kell várni, mivel már a héten megtörténhet. A 13 milliárd dolláros bírság rekordnak számítana, ekkora büntetést soha egyetlen társaságnak sem kellett még fizetnie az Egyesült Államokban. Emellett a banknak bűnösnek kell elismernie magát az öt évvel ezelőtti válság kialakulásában.

Az USA legnagyobb bankjának számító JP Morgannek a jelzálogpiaci visszaélések miatt kell ekkora büntetést fizetnie. A pénzintézet dollármilliárdokért adott el olyan jelzálogfedezetű értékpapírokat jóval a valós értékük felett a két legnagyobb jelzáloghitel-intézetnek, a Freddie Mac-nek és a Fannie Mae-nek, melyekről tudták, hogy rendkívül értéktelenek. Ezek sorozatos bedőlése pedig végül a 2008-as válság kialakulásához vezetett. A Freddie Mac és a Fannie Mae csak ezeken az eszközökön 33 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elszenvedni, és csupán az amerikai állam mentőcsomagjának köszönhetően menekült meg.

A rekordbírságból 4 milliárd dollárt a Fannie Mae és a Freddie Mac szabályozó hatósága, a Szövetségi Lakáspiaci Ügynökség (FHFA) fog kapni, mely 17 pénzintézetet perelt be a hitelválság kialakulásában játszott szerepük miatt. Ennek keretében a hírek szerint a Bank of America is peren kívüli megállapodásra készül az FHFA-val, és több mint 6 milliárd dolláros kárpótlást fizethet neki.

A JP Morgannel kötött alku után kevésbé valószínű, hogy a többi pénzintézet el szeretne jutni a bíróságig, és a szakértők szerint ők is inkább az olcsóbb utat választva, peren kívül egyezhetnek meg a hatóságokkal. A legnagyobb bankra rótt rekordbírság azonban nem sok jóval kecsegtet a többi bank számára, és vélhetően nem ők diktálják a feltételeket a tárgyalóasztalnál.

Mike Mayo, a CLSA elemzője szerint a mostani megállapodás egy kitűnő példája az amerikai pénzügyi rendszerben beköszöntött új korszaknak. A válság előtti évekkel ellentétben a kormány sokkal szorosabban felügyeli a bankokat, melyek ma már súlyos árakat fizethetnek hibáikért.