17 éves kamasz tarol a tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Bár sokan gondolhatják úgy, tőzsdézni csak megfelelő életkor felett érdemes, egy 17 éves kanadai fiú bebizonyította, a tőzsdei sikeresség nem életkorfüggő. Julian Marchese ugyanis már 8 éves kora óta a globális tőkepiacok aktív szereplője, ráadásul tudását is saját önszorgalmának köszönheti. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, ezek az esetek tanítják meg leginkább, a tőzsdézés közel sem olyan bonyolult és misztikus dolog, ahogyan a legtöbben gondolnák.
Vágólapra másolva!

Bárki elkezdhet tőzsdézni!

„Szeretek gitározni és zongorázni, kedvenc együtteseim pedig a Led Zeppelin és a Pink Floyd” – mondta ezt az a 17 éves Julian Marchese, akiről az elmúlt napokban folyamatosan cikkeznek a nagy nemzetközi pénzügyi portálok. Marchese ugyanis, a zenei ízlését leszámítva nem számít egyszerű srácnak, hiszen a kanadai fiú 17 évesen már több éves tőzsdei tapasztalattal rendelkezik, és olyan könnyedséggel és magabiztossággal ír például az EKB kamatdöntésének euróra gyakorolt hatásáról, hogy az még az évtizedes rutinnal rendelkező profik számára is megdöbbentő.

„Aki elsőnek olvassa az írásait a srácnak, annak olyan érzése lehet, mintha egy legalább 20 éve folyamatosan tőzsdéző szakember tárná elénk a gondolatait” – írta a Business Insider. Nos, a 17 éves fiú még nem tőzsdézhet húsz éve, az pedig valósággal megdöbbentő, hogy az első tőzsdei ügyletét már 8 évesen megkötötte Marchese. Ezek után mondja bárki is, hogy a tőzsde korhoz kötött!

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Talán a legnagyobb tanulsága Julian Marchese történetének, hogy nem egy neves pénzügyi, közgazdasági egyetem elvégzése után került be egy nemzetközileg elismert brókercéghez, hanem „csupán” otthonról, saját monitora előtt ülve tanult meg tőzsdézni. És nem is akárhogyan! Talán Marchese saját szavai adják vissza legjobban a történetet, ebből idézünk most egy kicsit.

„Volt egy kis megtakarításom 8 évesen, de nem igazán tudtam mihez kezdjek vele. Beírtam hát az interneten, és a Google egyből a befektetéseket ajánlotta fel. Persze tapasztalatom és tudásom akkor még nem volt, ezért ha valamit nem értettem, akkor is a Google-t használtam. A válaszokat pedig leteszteltem a valós életben, ilyen egyszerű.”

Julian Marchese, és az otthoni "trading desk" Forrás: marchesefinancial.com

Az információ a legnagyobb érték!

Valóban, talán az információk beszerzése tényleg az egyik legfontosabb, ha valaki tőzsdézésre adja a fejét. A 17 éves Marchese is elismeri, bizony vannak olyan órák, amikor iskolai kötelezettségeinek kell, hogy eleget tegyen, így kiemelten fontos, hogy ilyenkor is instant hírekhez juthasson. Szerinte ennek egyik nagyon egyszerű, és gyors módja a Twitter, hiszen egy jól összeválogatott listával szinte pillanatok alatt kiderül, miről beszélnek a szakértők, mi is történik valójában a piacon.

Az információ viszont nem csak a piacok folyamatos „monitoringjához” szükségesek, hanem olyan jellegű információkat is meg kell szerezni, melyek segítségével folyamatosan fejlődhet, illetve képezheti magát a befektető. Elsősorban híres tőzsdések által írt könyvekre gondolt Marchese, melyeknek az egyszerűség kedvéért a magyar címét írjuk most le:

  • Soros György – A pénz alkímiája
  • Edwin Lefévre – Egy spekuláns feljegyzései
  • Brett Steenbarger - The Daily Trading Coach
  • Market Wizards sorozat
  • stb.

Marchese továbbá Paul Tudor Jones, Bruce Kovner, illetve Stanley Druckenmiller írásait is szívesen olvassa, akik valóban remek történeteket, oktató jellegű sztorikat írtak a tőzsdézés iránt érdeklődők számára.

Ezen felül azonban a kanadai srác saját maga is aktívan ír, nem csak blogot, de saját weblapot is üzemeltet, Marchese Financial néven. Itt többek között még oktatóvideókat is lehet találni, ahol a saját pozícióit is bemutatja az ifjonc tréder. Alapvetően tehát nem csak megtanult tőzsdézni az internet adta lehetőségek segítségével, de ő is aktívan próbálja erősíteni a pénzügyi kultúrát, ami mindenképpen tiszteletre méltó.

Éppen előadást tart. Forrás: marchesefinancial.com

Találd meg a stílusod!

Ezzel együtt Marchesenek személyes mentora is van, aki a fejlődéséhez nagyban hozzájárult. Bár annyit elárult a Business Insidernek, hogy a mentora a világ 10 legjobb hedge fund menedzsere között található, pontos személyt nem nevezett meg Julian Marchese.

Vélhetően a mentor is segített megtalálni az irányt az ifjú befektető számára, aki elsősorban makrotrédernek tartja magát. Ahogyan a Business Insidernek is elmondta, főként a rövidtávú pozíciókat preferálja, és a makrotrendek kiaknázásával kíván profitot elérni. Természetesen Marchese több apró kulisszatitkot is elárult a tőzsdézéséről, melyet érdemes lehet megfogadni.

Sose ragaszkodj túlságosan egy pozícióhoz!

Ahogyan a 17 éves befektető is elárulta, ő maga is sokszor esett abba a hibába, hogy túl sokáig tartott meg egy pozíciót. Gondoljunk csak bele, felveszünk egy pozíciót, majd az árfolyam ellenünk kezd dolgozni. Ilyenkor hajlamosak vagyunk ezt úgy értékelni, hogy remek, még olcsóbban vehetünk részvényeket, és még nagyobb nyereséget érhetünk el. Nos, a veszteség időben való elvágása a kockázatkezelés első szabálya. Kockázatkezelés nélkül tőzsdézni pedig nagyjából olyan, mint oxigén nélkül búvárkodni.

Ne vágd el túl korán a nyereséget!

Fontos ugyanakkor az is a tőzsdék világában, hogy ha már egyszer nyereséges pozíciónk van, akkor ne vágjuk el túl korán, ne zárjuk le csak azért nagy örömünkben, hogy végre nyereséges pozíciónk legyen. Attól, mert igazunk van, és a részvény árfolyama emelkedett, még semmi sem garantálja, hogy nem emelkedhet még tovább. Általában ilyenkor a veszteségelvágáshoz használt stop-loss szintek feljebb húzása lehet a nyerő stratégia, ami így lényegében bebiztosít valamekkora profitot, de nem zárja ki annak az esélyét sem, hogy a további árfolyamemelkedésből is profitáljunk.

Kockázatkezelés! Ilyen egyszerű. Forrás: marchesefinancial.com

Nos, a kockázatkezelés ezen aspektusai tehát kiemelten fontosak a tőzsdén, pláne napjainkban, ahol a részvénypiacokra jellemző volatilitás villámgyorsan erodálhatja nyereségünket, ha nem tartjuk be a fontos szabályokat. Emellett foglal állást a 17 éves, és egyre népszerűbb Julian Marchese is, aki sikeresen bizonyítja be, a globális pénz és tőkepiacokon való sikerességhez nem kell feltétlenül Amerikában élni, de az sem baj, ha valaki csak 17 éves. A siker egyik legfontosabb feltétele ugyanis a szigorú kockázatkezelésben rejlik.

Aki pedig kedvet kapott a tőzsdézéshez, és még többet szeretne megtudni a részvényekről és a kockázatkezelésről, azt szívesen várjuk november 14-én, ingyenes előadásunkon.