Milliárdos beruházás Cegléden

Vágólapra másolva!
A nagyteljesítményű félvezetők gyártásával és fejlesztésével foglalkozó Infineon vállalatcsoport 65,6 millió eurós (19,5 milliárd forint) beruházással fejleszti tevékenységét Cegléden. Az ehhez egyedi kormánydöntés alapján nyújtandó támogatásról szóló szerződést Varga Mihály és Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke szerdán írta alá.
Vágólapra másolva!

Az Infineon Technologies Cegléd Kft. a fejlesztéssel 533 új munkahelyet teremt. A nemzetgazdasági miniszter a szerződés aláírása előtt hangsúlyozta, hogy a beruházás az ágazatban elérhető legfejlettebb technológia bevezetését jelenti, és hozzájárul ahhoz, hogy a hazai ipari termelésben tovább emelkedjen a magas hozzáadott értékű termékek aránya, ami az export növekedését is maga után vonja.

Varga Mihály kiemelte, a kormány támogatja az olyan versenyképes, munkahelyteremtő vállalatok beruházásait, amelyek hozzájárulhatnak a magyar gazdaság teljesítményének növekedéséhez.

Az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási rendszerben jelenleg 44 befektetővel folynak tárgyalások - ismertette a miniszter. Pozitív befektetői döntés esetén a tervezett magyarországi beruházások nagysága elérheti az 1000 milliárd forintot, és közvetlenül több mint 19 ezer új munkahelyet teremthetnek.

Varga Mihály elmondta, Magyarország 2013-ra túllépett a recesszión, és növekedési pályára állt. A nemzetgazdasági miniszter szerint a következő években azt kell elérni, hogy a növekedés stabil alapokra épüljön, ezért kiemelkedően fontosak azok a beruházások, amelyek a legfejlettebb iparágakban történnek.

A Magyarországon 1989 óta jelenlévő Infineon innovatív technológiája, több mint 17 ezer szabadalma révén piacvezető az autó- és energetikai chipkártya, illetve félvezető piacokon - hangsúlyozta a miniszter.

Az Infineon Technologies Cegléd Kft. a beruházással, illetve a gyártás teljes felfutásával 2018-ig 1050-re bővíti a foglalkoztatottak számát. Varga Mihály szerint a vállalat figyelmet fordít arra is, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat bevonja a beszállítói körbe.

Jörg Spiegel, az Infineon Technologies AG alelnöke elmondta: a ceglédi telephely fejlesztéséhez kapcsolódva már a hatodik támogatási szerződést írják alá.

A magyarországi keretfeltételek stabilak, a politikai és a gazdasági partnerek, valamint a munkavállalók megbízhatóak, a ceglédi telephely felveszi a versenyt a társaság más országokban lévő leányvállalataival - közölte Jörg Spiegel.

Az Infineon Technologies AG világszerte 11 gyárban készíti termékeit, a tavalyi üzleti évben árbevétele mintegy 4 milliárd euró volt, munkavállalóinak száma meghaladja a 26 ezret - ismertette az alelnök.

A döntés-előkészítést, illetve a cég számára optimális támogatási csomag kialakítását a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) végezte. Kerekes György, a HITA elnökhelyettese úgy fogalmazott: a hivatal által jelenleg kezelt mintegy 120 projekt közül ez az, ahol a cég a leghosszabb időtartamra vállal kötelezettséget. Az Infineon elkötelezettsége döntő érv lehet más nemzetközi nagyvállalatok számára is, hogy Magyarországon befektessenek.