Letarolná a piacot az online videómegosztó

Vágólapra másolva!
Remek hírek láttak napvilágot hétfőn a Netflix-szel kapcsolatban, melyek szerint az online videószolgáltató hamarosan szoros, mindkét fél számára előnyös együttműködést köthet Amerika nagyobb kábeltv-szolgáltatóival. Ezen túl a Sony befejezte a Netflix saját filmjének legyártását, valamint az amerikai vállalat megállapodott a Nokiával, melynek eredményeként még szélesebb kör ismerheti meg a cég szolgáltatásait. 
Vágólapra másolva!

Valósággal záporoztak a Netflix-szel kapcsolatos hírek hétfőn a nemzetközi sajtóból. Talán a legfajsúlyosabb közülük az az értesülés, mely szerint a világ legnagyobb, online videoszolgáltatással foglalkozó társasága tárgyalásokat kezdett számos kábeltv-szolgáltatóval, hogy szolgáltatását rajtuk keresztül is elérhetővé tegye Amerikában – írja a Bloomberg.

Az ügyre rálátó források szerint a Netflix a kábeltv-szolgáltatók úgynevezett set-top boxait használná fizetős szolgáltatásainak még szélesebb körnek való eljuttatásához. A set-top boxok segítségével az előfizetők egy eszközzel, és egy előfizetéssel nézhetnék a Netflix online filmjeit és a kábelcsatornák adásait is, ami nagyobb felhasználói élményt nyújtana számukra.

Az együttműködésben a kábelszolgáltatók is remek lehetőségeket látnak, mivel profitálhatnának a Netflix előfizetők egyre szélesebb táborából. A kábeltv-k abban reménykednek, hogy az online videószolgáltató ügyfeleinek nagy hányadának remek hívószó lesz az online és kábeltelevíziózás összehozás. Emiatt az olyan nagy kábelszolgáltatók, mint a Comcast, vagy a Time Warner Cable is tárgyalásban áll a Netflix-szel az ügyhöz közel álló források szerint. Az értesüléseket azonban egyik fél sem kívánta kommentálni.

A Netflix előfizetők száma rohamosan növekszik, mely a második negyedév végén már 45,1 millió főt tett ki. Ez részben az európai terjeszkedésnek is köszönhető, az amerikai vállalat igyekszik egyre jobban megvetni a lábát az öreg kontinensen, és két európai kábelszolgáltatóval írt alá megállapodást. Ennek keretében a felhasználók a svéd Com Hemnél és a Virgin Mediánál is előfizethetnek a Netflixre, ugyanakkor ez a csomag nem tartalmazza a kábelcsatornák kínálatait.

Forrás: [Bloomberg]

A hétfőn napvilágot látott további értesülések szerint a Netflix megállapodott a Nokiával, hogy az online szolgáltatásait ingyen lehetővé teszi a mobilgyártó legújabb okostelefonján Nagy-Britanniában. A megállapodás a Nokia kampányának a része, mellyel a Lumia 1020-as készülékeinek eladását kívánja felpörgetni kifejezetten a hagyományosan erős karácsonyi időszak előtt és alatt. Ez a modell az utolsó a Nokia által gyártott készülékek közül, mivel jelenleg is folyamatban van a finn társaság készülékgyártó üzletágának átadása a Microsoftnak.

Ezen túl a Netflix befektetői annak is örülhettek, hogy a Sony legyártott egy új pszicho-thriller filmet, mely csak a Netflix-en lesz megtekinthető. A Sony az első nagy hollywoodi filmstúdió, mely kifejezetten a Netflix számára készít filmeket, azonban vélhetően koránt sem az utolsó. A Netflix egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az olyan programokra, melyek kifejezetten az ő nevéhez kapcsolódnak, hogy így növelje tovább felhasználóinak számát.

Hogy a társaság jó úton jár, azt jelzi, hogy a House of Cards sorozata begyűjtötte első Emmy-díját, amivel az első nete keresztül sugárzott sorozat lett, ami ekkora elismerésben részesült. A hírek szerint a Warner Bros és a Twentieth Century Fox is készíthet filmeket a Netflix számára.

A kedvező hírekre 7,8 százalékot ugrott hétfőn a Netflix árfolyama, amivel már csak pár dollárra került történelmi csúcsától. A részvények több mint megtriplázták értéküket ebben az évben, amivel az S&P 500 index legjobban teljesítő komponensének számítanak.

Netflix árfolyama (Nasdaq) Forrás: [Bloomberg]