A pénzügyi felügyelet eltüntetésének módja nem tetszik az EKB-nek

Vágólapra másolva!
A kormány nem hagyott elegendő időt, hogy az Európai Központi Bank kifejtse véleményét a pénzügyi felügyelet jegybankba történő olvasztásáról, de maga a beolvasztás is néhány ponton problémás - így foglalható össze az EKB véleménye.
Vágólapra másolva!

Egy héttel az után, hogy megszűnt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, és beolvadt a Magyar Nemzeti Bankba, a jegybanktörvény módosításakor mindig véleményt formáló Európai Központi Bank közzétette véleményét a beolvasztásról. A dokumentumban számos hibát rónak fel a magyar kormánynak.

Szóvá tették – mint az elmúlt három évben sok más esetben – hogy a kormány nem hagyott kellő időt a velük való konzultációra. Augusztus 24-én kérte ki véleményüket a kormány a jegybanktörvény átírásáról, amely a PSZÁF integrálását hivatott szabályozni, de egy héttel később a törvényjavaslatnak egy másik változatát nyújtotta be, számol be a Portfolio.hu. Szeptember közepén a törvényjavaslat módosító indítványairól is kikérték az EKB véleményét ugyan, de egy hétre rá úgy fogadták el a törvényt, hogy az EKB véleménye még nem született meg.

A sietség miatt lényegében csak egy hét állt rendelkezésre a bankok, más pénzügyi vállalkozások számára, hogy felkészüljenek az október 1-jével hatályba lépő új helyzetre, ez pedig nagyon kevés felkészülési időnek, említi fel az EKB.

Az is problémás a frankfurti székhelyű intézmény szerint, hogy a PSZÁF-fal szemben egy ideig a jegybank nem tud majd díjat szedni a felügyelt vállalkozásoktól a feladatai ellátása céljából, ezért ez súlyos aggályokat vet fel a jegybank pénzügyi függetlenségét illetően.