Megjött a visszatartott uniós pénzek első, 350 milliárd forintos részlete

Vágólapra másolva!
A korábban felfüggesztett uniós források első része ma landolt Magyarországon, 350 milliárd forinthoz jutottunk.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 350 milliárd forintnyi európai uniós forrás érkezett Magyarországra azon számlák ellenértékének első részleteként, amelyeket érintett az operatív programok felfüggesztése - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Lázár János, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) vezető kormánybiztos augusztus 12-én jelentette be: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at nem finanszíroz. Ezt követően a politikus szeptember 9-én megállapodott Johannes Hahnnal, az Európai Unió (EU) regionális politikáért felelős biztosával: Magyarország elfogadta az Európai Bizottság javaslatát az uniós támogatások ötszázalékos korrekciójára tíz olyan operatív program esetében, amelyet a mérnökkamarai regisztráció és a magyarnyelv-tudás követelménye érint. Ez azt jelenti, hogy 69-75 milliárd forint közötti büntetést kapott Magyarország, de a megállított pénzek újra jöhetnek az országba.

A sikeres tárgyalások eredményeként szeptemberben tehát feloldották ezen programok felfüggesztését és az Európai Bizottság megkezdte a korábban visszatartott számlák kifizetését.