Vágólapra másolva!
Japánban komolyabb esés bontakozott ki ma, ezzel a Nikkei egyedüliként esik a főbb ázsiai részvényindexek közül, a lejtmenet hátterében állhat az erősödő jen is. A hongkongi Hang Seng tegnapi kereskedési szünete után nagyobb pluszban van, míg a sanghaji parkett már nem nyit ki a héten az Arany Hét ünnepe miatt.Amerikában tegnap szép teljesítményt nyújtottak a vezető részvényindexek azt követően, hogy a kormány 17 év után kénytelen volt leállítani néhány szolgáltatását, mivel nem tudtak megegyezni a költségvetésről. Ma 14:15-kor érkezik az ADP foglalkoztatottsági adat, ami fontos szokott lenni a pénteki hivatalos munkaerőpiaci adatok előtt, bár utóbbit nem is biztos, hogy közzéteszik majd a leállás miatt.Az európai határidős indexek csökkenést jeleznek előre tőzsdenyitásra a tegnapi nagyobb emelkedések után. Ma kerül sor az EKB kamatdöntő ülésére, a szakértők azt várják, hogy a központi bank 0,5 százalékon hagyja az irányadó rátát.
Vágólapra másolva!

Esik a japán tőzsde

A vezető ázsiai indexek közül a japán tartózkodik nagyobb mínuszban a többi parketten emelkedés látható, azok után, hogy tegnap Amerikában is szép pluszok jöttek össze.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A japán jen újra a 98-as szint alá került a dollárral szemben, ami közrejátszhat a Nikkei gyengébb szereplésében is. Az ázsiai tőzsdék élén a hongkongi halad 1 százalék feletti emelkedéssel, azok után, hogy tegnap nemzeti ünnep miatt nem volt kereskedés a parketten. A sanghaji börze a héten már nem is nyit ki, ugyanis az Arany Hét ünnepe van.

USD/JPY árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A többi ázsiai parketten is felfelé veszik az irányt, Dél-Koreában és Ausztráliában is halványabb pluszok vannak.

A WTI típusú kőolaj ára szeptember második felétől fokozatosan kúszott lefelé, a 108 dollár feletti szintekről egészen a 101-102 dolláros sáv közelébe került, és a héten itt ingadozott.

A WTI típusú kőolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az arany tegnap igen komoly zuhanásba fogott, amit többen azzal magyaráznak, hogy India ismét megemeli az aranyra vonatkozó importtarifát. Ugyanakkor az ezüst esetében csökkentik azt, ennek ellenére az ezüst is nagyjából 4 százalékot esett.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

Szép volt a kedd Amerikában

Jó napot hagytak maguk mögött tegnap az amerikai piacok, a befektetők nem igazán törődtek azzal, hogy több kormányzati szerv leállt, mivel nem sikerült megegyezni a költségvetésről. A jó hangulatban szerepe volt a vártnál jobb szeptemberi ISM feldolgozóipari indexnek is.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ellenben ha továbbra is áll majd a szövetségi kormány, akkor pénteken nem teszik közzé a hivatalos munkanélküliségi adatokat, ugyanakkor az olaj és a gázkészletadatok megjelennek majd.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A nagyobb gondot viszont inkább a közelgő adósságplafon jelentheti, ami miatt a pénzügyminiszter rendkívüli intézkedéseket vezet be, október 17-én azonban kifogyhat az USA a tartalékaiból.

14:15-kor teszik közzé ma az ADP foglalkoztatottsági adatot, ami a pénteki hivatalos munkaerőpiaci adatok előtt fontos szokott lenni, igaz most elvileg pénteken nem jelenik meg adat a kormányzati leállás miatt. Mindenesetre a Bloomberg által megkérdezett elemzők az előző havi 176 ezer fős bővülés után 180 ezer fős növekedést várnak. A becslések 160 ezer és 235 ezer fő között szóródnak.

Tegnap 2,3 százalékkal emelkedtek az Apple részvényei, miután Carl Icahn aktivista befektető azt írta Twitter oldalán, hogy Tim Cookkal vacsorázott és arra „bátorította” Cookot, hogy emelje meg az Apple a részvény visszavásárlási programját, akár 150 milliárd dollárra. Később a CNBC-nek nyilatkozva Icahn elmondta, hogy nem ígérheti meg, hogy meg is történik az emelés, de ő továbbra is nyomást fog helyezni a menedzsmentre. Icahnnek nagyjából 2 milliárd dollárnyi Apple részvénye van jelenleg.

Az Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Lehívta Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway a Goldman Sachs részvényekre kibocsátott warrantját, ami után 13,1 millió Goldman részvényt kap a milliárdos guru cége. Összesen 2 milliárd dollár körüli összeget ér a pakk.

A tervezett 13-15 dolláros kibocsátási sáv alján, tehát 13 dolláros áron adják el IPO keretében az Empire State Realty 71,5 millió részvényét. A társaság tulajdonában többek között az Empire State Building is.

A Ford vezérigazgatója továbbra is a Fordot fogja „szolgálni” – emelte ki a USA Today-nek az autógyártó feje. Azért volt szükség ennek tisztázására, mivel olyan hírek röppentek fel, hogy a Microsoft gondolkozik a leigazolásán, hiszen a redmondi cég vezérigazgatója, Steve Ballmer távozik a cégtől.

Az európai határidős indexek kisebb csökkenést jeleznek előre tőzsdenyitásra a tegnapi nagyobb emelkedések után. Ma kerül sor az EKB kamatdöntő ülésére, a szakértők azt várják, hogy a központi bank 0,5 százalékon hagyja az irányadó rátát.