Még kérdéses a Magyar Telekom osztaléka

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom tegnapi Befektető Napja után továbbra sem tisztult a kép a társaság osztalékával kapcsolatosan, ugyanis a menedzsment a jelenlegi osztalékpolitika megerősítése mellett csak annyi iránymutatást adott, hogy a kifizetés várható nagyságát majd a rövidesen kiírásra kerülő frekvenciatenderek befolyásolhatják.Forrás: 123rf.com 
Vágólapra másolva!

Megerősítették az osztalékpolitikát

A Magyar Telekom vezetése a tegnapi Befektetői Napon mutatta be a társaság rövid- és középtávú céljait. Az eseményen többek között az osztalékpolitika is terítékre került, melyet a jelenlegi formájában erősített meg a menedzsment, azaz a nettó eladósodottsági rátát továbbra is 30-40 százalék között szeretnék tudni.

Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

A legutóbbi, második negyedéves gyorsjelentés tanulsága szerint azonban ezt nem sikerült maradéktalanul teljesíteni, miután a ráta a sáv felső szélének számító 40 százalék fölé emelkedett.

Sok múlik a frekvenciatendereken

Az egyetlen komolyabb újdonságot az jelenti az osztalékkal kapcsolatban, hogy a mendzsment elmondása szerint a kifizetés nagysága nagyban függ a rövidesen kiírásra kerülő frekvenciatenderektől. A menedzsment óvatossága némiképp érthető, hiszen óriási összegek forognak kockán. Legutóbb 34 milliárd forintot költött el a társaság a már használatában lévő 900, illetve 1800 MHz-es frekvenciasávok használati jogának meghosszabbítása érdekében, ami önmagában véve igen magas összegnek számít, amit egyösszegben kell a társaságnak megfizetnie. (Hosszabb távon persze érdemes figyelembe venni azt is, hogy az éves frekvenciahasználati díjak csökkenésével 2014 és 2022 között évi 3,8 milliárd forintot spórolhat meg a telekomcég.)

Ráadásul a kormány jövőre nagyobb bevételt szeretne elérni a frekvenciasávok használati jogának értékesítéséből, mint idén. Legalábbis a tervek szerint az állam 2014-ben a GDP 0,5 százalékára rugó bevételi célt fogalmazott meg, míg idén a három szolgáltató összességében mintegy 100 milliárd forintot fizetett be e jogcímen.

Létezik-e kockázat nélküli tőzsdézés?

A tőzsdézés bizony kockázatos műfaj, kár is lenne az ellenkezőjét elhitetni magunkkal. A kockázat azonban nem egyenlő a kontrollálhatatlan veszéllyel, a sikeres tőzsdéző pontosan átlátja és a megfelelő módszerekkel határok közé szorítja a kockázatait. Hogy hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, és milyen eszközöket használnak a profi tőzsdézők a hosszú távú sikeresség megőrzéséhez, soron következő webináriumunkon kiderül.

Időpont: 2013. október 3. csütörtök, 17:30. További információk itt >>

A soron következő tenderek kiírását a Magyar Telekom vezetése az év végére, illetve a jövő év elejére várja. A sajtóban megjelent hírek egyelőre az előbbit valószínűsíti, ezek szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a 800 MHz-es frekvenciapályázatot már az idén közzéteheti. Ezen kívül azonban jóval több, még használatban nem lévő frekvenciablokk található hazánkban, például az MPVI által korábban elnyert, majd elvett sávok.

Frekvenciák használati joga a mobilszolgáltatók körében Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

Lassacskán, de beindul a növekedés

A menedzsment többek között vázolta 2014-es, illetve 2017-es pénzügyi céljait is. Ezek szerint a Magyar Telekom esetében 2012-ben elért bevételi trendforduló tovább folytatódhat, 2017-ig éves szinten 2 százalékos bővülési ütemmel számol a menedzsment.

Az elemzők által nagy figyelemmel követett EBITDA (azaz kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) jövőre is alacsonyabb lehet, mint a 2012-es szint. 2017-ig azonban nem várható jelentős változás, ugyanis célként a mendzsment a 2013-as EBITDA túlteljesítését fogalmazta meg. Ezt az javulást nem csak a bevételek növekedése idézi elő, hanem az indirekt költségek (kivéve a távközlési és a közművezeték adók, valamint az értékcsökkenési leírás és amortizáció) 2012 és 2017 közötti éves szinten 2 százalékkal történő csökkenése is támogatja.

A társaság ezen kívül az időszak alatt a beruházások csökkentését tervezi, 2014-re közel 87, míg 2017-re 80 milliárd forint körüli összeggel számol a vezetés. A pozitív folyamatoknak köszönhetően a Magyar Telekom szabad cash flow termelése 2015-től javulni fog, 2017-re pedig már a 2012-es szintet is meghaladhatja.

Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

A Bloomberg által összegyűjtött elemzői várakozások szerint a menedzsment egyelőre az árbevétel és az EBITDA terén is optimista célokat fogalmazott meg 2014-re. Nagyobb különség utóbbi esetében adódik, ugyanis amíg a vezetők 6-8 százalékos csökkenést várnak (2012-höz képest), addig a szakértők 11,5 százalékos zsugorodásra számítanak.

Olcsónak számít az európai telekomrészvények körében a Magyar Telekom papírja a 12 havi előretekintő EV/EBITDA mutató alapján, amin igazán még a menedzsment optimistább várakozása sem sokat változtat.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Hogyan valósítja mindezt meg a Magyar Telekom?

A Magyar Telekom a kitűzött célokat a diverzifikációs stratégia folytatásával kívánja megvalósítani, aminek révén hagyományos alaptevékenységét újabb kiegészítő, valamint kapcsolódó szolgáltatásokkal kívánja bővíteni. Ennek alapja, hogy az új tevékenységeknek köszönhetően a társaság bevételei 2012-ben ismét növekedésnek indultak, valamint piaci részesedése is javult.

Az elmúlt években a Magyar Telekom már sikeresen nyitott új üzleti területek felé, és a jövőben is célja új területekre belépni: a tervek szerint 2017-re a bevételeknek 18 százaléka származna majd az alaptevékenységeihez kapcsolódó tevékenységeiből (pl. energiaszolgáltatás) azok után, hogy 2012-ben 6 százalékát tette ki az értékesítésnek, 2010-ben pedig még nem származott ebből a tevékenységi körből bevétele. Ez a bővülés olyan tevékenységekből ered, mint a biztosítás, az elektronikus kereskedelem vagy a Digitális Otthon ajánlatok.

Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

Az új piacokra való belépés előtt a Magyar Telekom körültekintő elemzéseket készít minden esetben: a stratégiai illeszkedés alapos vizsgálatán túl, a célágazatok kockázat-lehetőség alapon is megítélésre kerülnek, többek között a potenciális partnerekkel valókockázat-megosztás módját is figyelembe véve. A telekomcég úgy látja, hogy ezeknek az alaptevékenységhez kapcsolódó tevékenységeknek az átlagos EBITDA tartalma a hagyományos telekommunikációs szolgáltatásokénál alacsonyabb (kb. 10-20 százalékos), miközben a beruházás szükségletük is kisebb (átlagosan 2-5 százalék a beruházás bevételhez viszonyított aránya).

A jelenlegi jogszabályi környezetben a társaság az energiaszolgáltatásával kapcsolatos stratégiáját is folytatni kívánja. A Magyar Telekom arra számít, hogy a jelenlegi szabályozói és piaci feltételek mellett az energiaszolgáltatás összességében pozitívan járul hozzá a csoport pénzügyi teljesítményéhez.

Annál jobb, minél több

A magyarországi lakossági szegmensben, az alaptevékenységeik és az azokat kiegészítő, illetve azokhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások egybecsomagolásával a Magyar Telekom sikeresen csökkentette a lemorzsolódást a hagyományos vezetékes hang előfizetői között, és megtartotta mobil előfizetői bázisát a zsugorodó piacon. Ráadásul a csomagajánlatok vonzó pozicionálásának köszönhetően az elmúlt három évben az egy háztartásra jutó átlagos szolgáltatás és az átlagos bevétel egyenletesen növekedett. A menedzsment arra számít, hogy 2017-re a jelenlegi 2,4-ről 3,1-re növeli a háztartásonkénti átlagos szolgáltatásszámot.

A termékösszekapcsolási stratégiájával célja, hogy 2017-re a 2012-es 57 százalékról 74 százalékra növelje azoknak a háztartásoknak az arányát, akik legalább két távközlési szolgáltatás előfizetői, és ezek között az ún. 5Play aránya (vezetékes és mobil hang és internet előfizetés TV csomaggal együtt) ugyanezen az időtávon 6 százalékról 32 százalékra növekedjen.

Forrás: Magyar Telekom, Investor.hu

A társaság bemutatta a SoHo/KKV szegmensben indított kezdeményezéseit is, ahol az elsődleges cél, hogy megőrizze a vezetőtávközlési szolgáltatói szerepét, és az integrált ajánlatainak és IT kompetenciáinak köszönhetően az IT piaci részesedését is növelje. Ezzel a célja az, hogy az ebből a szegmensből származó bevételekben 2015-ben fordulatot érjen el.

A T-Systems Magyarország, a Magyar Telekom vállalatokat és államháztartást kiszolgáló szegmense Magyarország legnagyobb RI/IT szolgáltatójává nőtte ki magát. A T-Systems Magyarország számára a fő kihívást a kedvezőtlen piaci trendek jelentik, különösen a telekommunikációs szegmensben. A T-Systems arra számít, hogy kapcsolatainak elmélyítése és egy esetleges nemzetközi terjeszkedés mellett 2015-ben megtörhet a korrigált árrés csökkenő trendje.

Nagy versennyel néznek szembe a külföldi leányok

A macedón leányvállalat sikeresen védi vezetőpiaci pozícióit, míg technológiai vezetőszerepét olyan kezdeményezésekkel kívánja biztosítani, mint az IP transzformációs projekt. Bár az utóbbi időben felmerülő kihívásokkal valószínűleg továbbra is szembe kell néznie, a vállalat célja, hogy mobil hangpiaci részesedését 48 százalék felett tartsa, továbbá kihasználja a vezetékes és mobil részleg integrációjából eredő szinergia lehetőségeket.

A montenegrói leányvállalat 100 millió euró felett kívánja tartani a bevételi szintjét mindvégig 2017-ig a hagyományos alapportfóliót fejlesztő kezdeményezéseinek, valamint az alapszolgáltatásokat kiegészítő és ahhoz kapcsolódó szolgáltatási területekre történő terjeszkedésének köszönhetően. Eközben az EBITDA a menedzsment várakozása szerint 40 millió euró felett maradhat az időszak során.

Óriási bővülés előtt a 4G

A hálózati fejlesztések során a társaság tovább kívánja növelni a nagy sebességű internet lefedettséget azokon a területeken, ahol megfelelőkeresletet lát ezen szolgáltatásokra. Továbbá, a 2015-re a lakosság 80 százaléka számára kívánja a Magyar Telekom elérhetővé tenni a 4G/LTE technológiát, hogy meg tudjon birkózni a jelentős adatforgalom-növekedésből származó sebességigénnyel.

Nincs nagy mozgolódás

Egyelőre nem keltett nagyobb érdeklődést a Magyar Telekom piacán a tegnap bemutatott stratégia. A befektetők vélhetően kivárnak a frekvenciatenderek előtt, melyek nagy mértékben befolyásolhatják az osztalék mértékét a menedzsment tájékoztatása szerint. Az elemzői konszenzus szerint jövőre 30 forint körüli kifizetést eszközölhet a telekomcég, ugyanakkor az elmúlt napokban ennél pesszimistább várakozások is megjelentek. Az Erste elemzőjének 10 forintos osztalékvárakozása mellett a Concorde szakértője azt sem tartja kizártnak, hogy a telekomcég jövőre nem fizet osztalékot.

A Magyar Telekom árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mivel egyelőre elég nagy a bizonytalanság az osztalékkal kapcsolatban, érdemes lehet megvizsgálni, hogy mit vár a piac a historikus adatok alapján. Nagyjából azt mondhatjuk el, hogy a befektetők jelenleg 27-29 forintos osztalékra számítanak, ha a részvény 10 éves állampapírhoz viszonyított átlagos hozamprémiumából (3,2-3,7 százalék) indulunk ki. Tehát összességében nincs nagy eltérés a piac és az elemzők által várt osztalék között.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Bár olcsó részvénynek számít a szektortársakhoz képest a Magyar Telekom részvénye, azért azt mégis érdemes kiemelni, hogy jelentős kockázatot hordozhat egy nagyobb osztalékvágás. Jelenleg a piac és az elemzők is 30 forint körüli kifizetéssel számolnak, ez azonban kérdéses, hogy a küszöbön álló frekvenciatenderek függvényében teljesíthetőnek tűnik. Így egy ennél jóval kisebb mértékű osztalék még jókora negatív meglepetést is tartogathat a piaci szereplők számára.

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.