A hazai alapkezelők is kijátsszák az ehót

Vágólapra másolva!
A nagyobb hazai alapkezelők nagy része kicselezi az ehót.
Vágólapra másolva!

Szinte minden nagyobb alapkezelő módosítja egy-két alapja kezelési szabályait annak érdekében, hogy eho-mentessé váljon a konstrukció. Új alapok is a piacra kerülhetnek a közeljövőben a közteher miatt, főleg a pénzpiaci és a kötvényalapok piaca bővülhet, de óvatos vegyes alap is a indulhat - írja szerdai számában a Világgazdaság.

A kamat- és árfolyamnyereségre csütörtöktől kivetett 6 százalékos (egészségügyi hozzájárulást) ehót azokra a befektetésekre kell megfizetni, amelyeket a 20 százalékos kamatadó is sújtott eddig. A jogszabályok egy kivételt hagytak: eho-mentes megtakarítás marad a forintban denomimált állampapír, illetve élvezik a kedvezményt a befektetési alapok is, ha kezelési szabályzatuk szerint vagyonuk legalább 80 százalékát ilyen értékpapírokban tartják.

Korábban egyetlen olyan hazai befektetési alap sem volt a piacon, amelyik megfelelt ennek a kitételnek – mondta a lapnak Vízkeleti Sándor, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének elnöke, a Pioneer Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Az eho-mentesség ígérete azonban komoly marketing- és némi hozamelőnyt is jelenthet, ezért számos alapkezelő döntött máris úgy: a közeljövőben a piacra lép egy vagy több ilyen konstrukcióval.

Az ehóval sújtott körbe kerültek ugyanakkor a devizás magyar állampapírok is, köztük a kifejezetten a lakossági befektetőknek szánt Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) is. Az Államadósság Kezelő Központ közlése szerint június végén 1,66 eurónyi PEMÁK volt a piacon, ennek 13,4 százaléka volt kisbefektetőknél. A PEMÁK-állomány nagy többsége hazai intézményi befektetőknél van, a teljes volumenből 83 százalék az arányuk, az inflációt követő eurókötvény 3,6 százaléka van külföldieknél.