Hatalmas tőkeemelést hajt végre a brit bank, ütik is a papírt

Vágólapra másolva!
5,8 milliárd font értékben készül részvényt kibocsátani az egyik legnagyobb brit bank, a Barclays. A pénzintézet továbbá egy átváltható kötvény eladását is tervezi 2 milliárd font értékben. A részvényeket a tegnapi záróárhoz képest 40 százalékos diszkont mellett adják el. Ütik is a papírt, már 5 százalékot meghaladó a mínusz a tegnapi 4 százalékos esést követően.
Vágólapra másolva!

Hatalmas, 5,8 milliárd font értékben készül tőkét bevonni a brit Barclays. A pénzintézet esetleges részvénykibocsátásával kapcsolatban már tegnap is jelentek meg hírek, de az akkori Financial Times értesülésekhez képest mintegy 800 millió fonttal nagyobb részvényeladásra készül a bank.

A Barclays úgynevezett rights issue formájában adja el a részvényeket, ami szerint minden tulajdonos benyújthatja igényét az új papírra. Minden 4 részvény után jogosult lehet a befektető egy papír jegyzésére, amely a tegnapi záróárhoz képest 40 százalékos diszkont mellett valósulhatna meg, papíronként 185 pennyért. A kibocsátást a Crédit Suisse, a Deutsche Bank és a Bank of America Merrill Lynch, valamint a Citi vezényli le.

A Barclays a részvényeladások mellett 2 milliárd font értékben készül átváltható kötvényt eladni, melyek probléma esetén részvényekké lesznek átalakíthatók.

Miért kell a pénz a Barclaysnak?

Az előző hónapban a Bank of England arra szólította fel a bankot, hogy csökkentse a tőkeáttételét és ezáltal a kockázatait. Emiatt a banknak 7 milliárd fontos tőkehiánya keletkezett, a problémát eredetileg 2015 végéig akart a Barclays megoldani, de a Bank of England a Reuters szerint gyorsabb intézkedést sürgetett.

A bank a mérlegében lévő "lyuk" pótlása miatt 65-80 milliárd fonttal csökkenteni fogja a mérlegfőösszegének a nagyságát is, ami ezáltal 1,5 ezer milliárd fontra eshet vissza.

A negyedéves beszámoló szerint a Barclays 2 milliárd fontot tett félre azért, hogy a nem megfelelően értékesített termékek után fizetendő büntetést be tudja fizetni.

Volt egy jelentés is

Az év első hat hónapjában a Barclays 1,7 milliárd fontos adózás előtti profitot ért el, ami a tavalyi évhez képest közel duplázást jelent. Az egyszeri tételekkel tisztított adózás előtti eredmény csak 3,6 milliárd font lett, ami elmaradt a 3,7 milliárd fontos elemzői konszenzustól.

Meglehetősen negatívan reagált a részvény a mai bejelentésekre, 5 százalékot meghaladó mínuszban jár a Barclays a tegnapi 4 százaléknál nagyobb zakót követően.

Barclays napi grafikon (London)

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu