Eltört a mécses a Magyar Telekomnál

Vágólapra másolva!
Eltört a mécses a Magyar Telekom piacán, az árfolyama a bűvös 300 forintos szint alá is benézett, így már meglehetősen kövér, 4,2 százalékos a mínusz a tegnapi záróértékhez képest. A telekompapír árfolyama az osztalék májusi leesése óta gyakorlatilag folyamatosan esik újabbnál újabb történelmi mélységekbe, és egyelőre nem is igen látszik, hogy mitől fordulhatna ez a peches széria. Az osztalékhozam alapján ugyanakkor továbbra is vonzó a részvény, de senki se nagyon hisz abban, hogy fenntarthatóan a 40 forintos szinteken tudja majd tartani a kifizetését a vállalat. Inkább a cseh Telefónica piacát választják a nagyok, ahol egy kis felvásárlási spekuláció is fűtötte a részvényt a napokban.
Vágólapra másolva!

Ma ismét új történelmi mélypontjára került a Magyar Telekom árfolyama. Korábbi lokális mélypontjai 1998-ban 786, 2001-ben 558, 2009-ben 472 forint voltak, mostanra pedig már a 300 forint alatti szinten járunk. Ennek a részvénynek az árfolyamát hosszú évek óta a nemzetközi piacok mozgása mellett elsődlegesen az osztalékkal kapcsolatos várakozások határozták meg, így lehetett ez az elmúlt hónapokban is.

A Magyar Telekom hosszú távú grafikonja (Ft)

Forrás: Origo

Az árfolyam folyamatos lemorzsolódásának - azon kívül, hogy a " nemzetközi helyzet fokozódott " - cégspecifikus okai vannak:

1, Nem fenntartható az 50 forintos osztalék: A korábbi 70 forint feletti osztalék az elmúlt években már 50 forintra esett és a jövőre nézve az elemzők közül már vannak, akik 30 forint körüli osztalékot valószínűsítenek. Ennek oka, hogy a zsugorodó alapbiznisz mellett számos olyan tényezővel szembesül a vállalat, amelyek csökkentik a készpénzetermelését.

2, Az osztalékhozamra spekulálók számára a csökkenő osztalékszint csak egyre alacsonyabb árfolyamon elfogadható. Bár a papírok még a 30 forintos osztalékvárakozással számolva is vonzó, 10 százalékos osztalékhozammal kecsegtetnek, számos olyan bizonytalansági faktor lengi körül a részvényeket, melyek miatt a befektetők inkább távol maradnak a piactól.

3, Kiesik az MSCI indexből? Megindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy bent tud-e maradni a Magyar Telekom az MSCI indexben. Az árfolyam esése miatt a papír már az őszi felülvizsgálaton elbukhat a kapitalizációs kritériumon, ami rossz esetben száműzheti a részvényt az indexből. Mondani sem kell talán, hogy ez az indexkövető alapok kényszerű likidálása miatt csak további mélységekbe lökné az árfolyamot, ahogy azt a Richter esetében is láthattuk tavaly év végén.

Az előbb említett tényezők miatt a Magyar Telekom fekete báránynak számít a régiós telekomszektorban. Amióta májusban leesett az osztalék a hazai papírról, meredeken alulteljesíti a lengyel TPSA-t, illetve a cseh Telefonicát is. Forrás: Origo

Az árfolyam mélyrepülésének oka, hogy az elmúlt hónapok is tele voltak zökkenőkkel a részvény piacán. Miután Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, már-már azt hihettük, hogy a folyamatosan érkező különadó terheléseket elfelejthetjük egy időre. Gyorsan rácáfolt erre a kormány, hiszen a telekomadót megemelte, ami miatt a Magyar Telekom profit warningra kényszerült.

Erre csak rárak majd egy lapáttal az őszi újabb rezsicsökkentési kör, ami az amúgy is veszteséges energiakereskedelem miatt csak tovább húzza lefelé a Telekom számait. Miután a TPSA és a cseh Telefónica is kétszámjegyű profitcsökkenésről adott számot a második negyedév vonatkozásában, a befektetők talán emiatt is egyre óvatosabbak a Magyar Telekom jövő heti gyorsjelentése előtt.

Ha ez még nem lenne elég, akkor a frekvenciatenderekkel kapcsolatos bizonytalanság (hogy mennyiért is sikerül majd frekvenciához jutni), illetve a levegőben lógó negyedik mobilszolgáltató megjelenése is potenciális veszélyt jelentenek a vállalat számára. Sajnos abban reménykedhettünk még egy darabig, hogy az Európai Bíróság elmeszeli a francia kormány által kivetett különadót, de sajnos végül nem így történt, vagyis a Magyar Telekom is elesett egy papíronkénti 80 forintos áremelkedés lehetőségétől.

Az elemzői célárfolyamok az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkentek, és bár jelenleg még az árfolyam felett tartózkodnak, már megjelentek az első olyan becslések, amik a 300 forintos szinteket jelölik meg célként.

Forrás: Origo

A részvény piacán tapasztalható pesszimizmusra a technikai elemzés is csak ráerősít. Vételi lehetőséget csak akkor lehet érdemes keresni, ha ez az igen erős csökkenő trend megtörik a részvény piacán. Erre azonban egyelőre még várni kell.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)

Forrás: Origo