A kormány bespájzolt, ezért magas az államadósság

Vágólapra másolva!
Az államadósság a GDP 82,4 százalékára hízott, de a kormány szerint nincs semmi baj, csak az IMF-törlesztés miatti tartalékolás miatt látszik nagyobbnak az eladósodottságunk.
Vágólapra másolva!

Az államadósság azért magas, mert a kormány tartalékol a nehezebb időkre, illetve arra, hogy ha lehet, előtörlesszük az IMF-hitelt - ezzel magyarázta a Nemzetgazdasági Minisztérium azt, hogy miért van még mindig 80 százalék fölött a GDP-arányos államadósság.

Az NGM közleménye szerint az adósságállományt a magas forintállampapír-kibocsátások növelték, mivel az év első hónapjaiban az időarányos tervet meghaladó forintkibocsátások valósultak meg, ezáltal stabilabbá válik az adósság finanszírozása az év hátralévő részében. Így - magyarázta a minisztérium - az ország akkor is meg tud felelni a törlesztési kötelezettségeinek, ha romlik a nemzetközi befektetői környezet, ehhez kell a tartalékképzés.

Az év elején több forintpapír került a piacra a tervezettnél, valamint dollárkötvényt is kibocsátott az Államadósság Kezelő Központ. A tartalékképzés "lehetővé teheti azt a kormányzati szándékot, hogy az országgal szemben fennálló IMF-hitelt elő tudjuk törleszteni" - fedte fel a terveit a kormány. A múlt pénteken Orbán Gábor államtitkár beszélt arról, hogy a kormány a következő hetekben dönti el, hogy előtörleszt-e az IMF-nek.

Az NGM szerint az államadósság valós mértékét csak hosszú távon és csak a GDP-hez mérve lehet megállapítani, a többi mutató, például a havonta vizsgált államadósság-ráta, csalóka képet fest. Az Eurostat márciusra 82,4 százalékos államadósságot mért, pedig 2010 végén 81,8 százalék volt a mutató. A kormány szerint a nagy törlesztések után ez a mutató jóval lejjebb fog kerülni, viszont a szám akkor is magasnak tűnik annak fényében, hogy a magánnyugdíj-államosítás körülbelül 4 százalékponttal már csökkentette az adósságot.