Megajándékozta Amerikát a hitelminősítő

Vágólapra másolva!
Javított az USA adósbesorolásához tartozó kilátáson a Moody's, a hitelminősítő megerősítette az "Aaa" osztályzatot és stabilra változtatta korábbi negatív kilátást. A döntést azzal indokolták, hogy szerintük az ország adóssága megfelelő pályára állt, és a központi költségvetés hiánya is 2008 óta nem látott szintekig javulhat.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a piacok zárását követően a Moody's javított az USA adósbesorolásához tartozó kilátáson. A minősítő negatívról stabilra változtatta az országhoz tartozó kilátást, és megerősítette az "Aaa" besorolást. Ezzel még a 2011 augusztusában rendelt negatív kilátást módosította a Moody's, eloszlatva a felhőket egy esetleg újabb leminősítésről.

A Moody's szerint az Egyesült Államok adóssága olyan pályára állt, amit a hitelminősítő korábban kritériumként fektetett le a negatív kilátás megszüntetéséhez, még úgyis, ha nem jönnek további költségvetési szigorítások. Habár a gazdaság csak mérsékelten növekszik, még mindig jobb a helyzet, mint sok más "tripla A" minősítéssel rendelkező ország esetében. Így a kormányzati költekezések visszafogása ellenére is egészségesnek tűnik a gazdaság.

Ráadásul az elmúlt hónapokban a központi költségvetés kilátásai egyre fényesebbé váltak, ezzel pedig enyhült a nyomás a döntéshozókon, hogy további fiskális megszorításokról kelljen egyezkedniük. A kongresszusi költségvetési bizottság szerint pedig a szövetségi büdzsé deficitje sokkal gyorsabban mérséklődik, mint ahogyan azt korábban várták, és ezzel idén 2008 óta nem látott szintre javulhat a szám.

Forrás: investor.hu

Habár Steven Hess a Moody's vezető elemzője szerint az adósságplafont tovább fogják emelni az idén, amivel még több hitelt vehet majd fel a washingtoni kormány, mégsem aggódnak amiatt, hogy azokat ne tudnák majd törleszteni.

A Moody's lépése nagyban csökkentette annak lehetőségét, hogy az elkövetkezendő években leminősítsék az Egyesült Államokat, nyilatkozták piaci szakértők a Reutersnek. Múlt hónapban a Fitch is megerősítette legmagasabb osztályzatát, ugyanakkor ők fenntartották negatív kilátásaikat, mert szerintük a hitelállomány nagysága még mindig túl magas, ami sebezhetővé teszi az országot, ha egy esetleges piaci sokk bekövetkezne.

Egyedül a Standard & Poor's-nál nincs a legkiválóbb besorolás alatt az USA, méghozzá az "AA+" kategóriában, stabil kilátással. Az S&P még 2011 augusztusában vonta meg a legjobb osztályzatot az Egyesült Államoktól, miután az akkori adósságplafon-emeléssel kapcsolatos viták miatt felerősödtek a félelmek egy esetleges politikai válsággal kapcsolatban.