Újabb rossz hír az OTP-nek?

Vágólapra másolva!
Olyan jogszabály módosításon dolgozik a kormány, ami akár visszamenőlegesen is módosíthatná a devizahitel-szerződéseket - mondta el Navracsics Tibor igazságügyminisziter tegnap este a HírTv Magyarország élőben című műsorában. Amennyiben tényleg megszületik az őszi ülésszakban egy ilyen törvény, az vélhetően újabb komoly nyomás alá helyezheti a magyar bankszektort és ezzel együtt az OTP, valamint az FHB részvényeket is a budapesti tőzsdén. A hazai piac nyitása után nem sokkal az OTP árfolyama 1 százalékos mínuszba csúszott vissza, ezzel pedig az 5000 forintos szint alá csúszott be a részvény. Az FHB árfolyama viszont érdemben nem reagált.Kora délutánig tovább folytatódott a nyomás az OTP piacán, a részvény 3,8 százalék körüli mínuszban is járt már.
Vágólapra másolva!

13:30 - Ütik tovább az OTP-t

Tovább folytatódik a nyomás az OTP piacán, járt a részvény 3,8 százalékos mínuszban is, ahonnan minimális felpattanást be tudott mutatni. Egyelőre továbbra sem tisztázott a Navracsics Tibor által megszellőztetett jogszabálymódosítással kapcsolatban, hogy az árfolyam-különbözetet, hogyan osztják majd meg, ki viseli majd a költségeket és milyen időszakra vonatkozna az.

OTP napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

9:15 - 5000 alá esett az OTP

Az OTP a magyar tőzsde nyitása után nem sokkal picit megbotlott és 5000 forint alá esett az árfolyama. 1 százalékot meghaladó mínuszban tartózkodik a papír.

OTP napi grafikon

Forrás: Origo

A devizahitelesek megsegítésén dolgozik a kormány

A devizahitelesek újabb segítésén dolgozik a kormány - mondta el Navracsics Tibor igazságügyminiszter tegnap este a HírTv Magyarország élőben című műsorában. Navracsics kiemelte, olyan jogszabály módosításon dolgoznak, ami a már meglévő szerződésekre is vonatkozna összhangban az alkotmányosság kereteivel.

Navracsics szerint abban az esetben lehetne módosítani a már meglévő szerződéseket, hogyha "a szerződéskötéskor fennállt körülmények idővel alapvetően megváltoznak, és így ebből adódóan az ügyfélnek nem róható fel, hogy lehetetlenné válik a fizetés".

Egy ilyen jogszabály módosítás tovább ronthatja akár hazánk nemzetközi megítélését is és a hazai bankrendszerre további nyomást helyezhet. A tőzsdén pedig nyomás alá kerülhet az OTP és az FHB papírja is.

Jelenleg azonban meglehetősen kevés információ látott napvilágot a tervezett módosítással kapcsolatban, így nehéz meghatározni milyen hatása lehetne az OTP-re vagy az FHB-re.

Mint arról az Investor.hu is beszámolt, július elején a Kúria érvényesnek minősítette a devizahitel-szerződést, ami a bankok számára kedvező hír volt. A bejelentés után 4 százalékot meghaladó pluszt sikerült elérnie az OTP részvénynek.