Az ütésálló részvények osztalékot fizetnek

Vágólapra másolva!
Az osztalékrészvények vonzó hozamot biztosítanak, bármi történjen is az alapkamattal az Egyesült Államokban a BlackRock elemzői szerint. Ugyanis az osztalékot fizető cégek papírjai felülteljesítették a nem fizetőket, akkor is ha a központi bank elkezdte emelni az irányadó rátát, ráadásul amikor lazító politikát folytatott a Fed még jobban megverték az osztalékpapírok a többieket.
Vágólapra másolva!

Az osztalékpapírokat érdemes keresni

Bár a Fed elnöke múlt héten és szerdán is kijelentette, hogy még elég sokáig nem kell attól félni, hogy emelnék az alapkamatot, a befektetőknek akkor sem kell félniük, ha majd ez bekövetkezik. Legalábbis ha osztalékfizető amerikai részvényeket tartanak.

Ugyanis a részvényeseket osztalékkal jutalmazó cégek emelkedő kamatkörnyezetben mindig felülteljesítették azokat a társaságokat, amelyek csak az árfolyam emelkedésével csalogatták magukhoz a befektetőket, derül ki a Ned Davis Research számításaiból. Habár az éves hozamkülönbség nem egetverő, mégis érdekes, hogy monetáris szigorítás idején az S&P 500 osztalékrészvényei 2,2 százalékot hoztak tulajdonosaiknak, míg a többiek csak1,8 százalékot.

A lazítás (folyamatosan csökkenő kamatok) korszakában, még markánsabb a különbség, az osztalékfizetők 10,2 százalékos éves hozamával szemben a nem fizetők 1,3 százalékos mínuszt értek el. A legjobban egyébként a semleges politika mellett teljesítenek az osztalékpapírok több mint 12 százalék hozamot produkálva.

Forrás: investor.hu

Nem kell félni, nem fog fájni

Amikor a Fedtől az elmúlt két hónapban több olyan nyilatkozat is napvilágot látott, hogy még ebben az évben mérsékelhetik kötvényvásárlásaik ütemét, a piaci szereplők bepánikoltak, és a részvénypiacok nagyot zuhantak. Az emelkedő kötvényhozamok kevésbé vonzóvá tették az alacsonyabb kamattal forgó korábban kibocsátott kötvényeket, és ugyanúgy eltántorították a vevőket az osztalékrészvényektől is. De a fentiek alapján is kár volt annyira félni, amit az azóta újra csúcsra járó amerikai indexek is alátámasztanak.

Ahogyan az látható az osztalékot fizető részvények jobban teljesítettek az idei év során is, mint a szélesebb érteleben vett részvénypiac, persze összességében ugyanazt a mozgást produkálták, de mégiscsak többet hoztak a befektetőknek.

Forrás: investor.hu

Habár továbbra is marad a bizonytalanság a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, és a piacokon is fennmaradhat a nagyobb volatilitás, a befektetőknek szükségük van olyan papírokra, amelyek emelkedést tudnak produkálni. A BlackRock elemzői szerint az osztalékot fizető társaságok részvényei pontosan ilyenek lehetnek még emelkedő kamatok mellet is.

Például a technológia, az egészségügyi szektor, vagy az ipari vállalatok pont olyanok lehetnek, amelyek növelhetik osztalék kifizetésüket, ha a gazdaság is elkezd gyorsabban nőni. Ez pedig egy emelkedő kamatkörnyezet mellett is vonzóvá teheti a készpénzben gazdag cégek részvényeit. Az ipari vállalatok már hosszú idő óta magasabb osztalékhozamot biztosítanak befektetőik számára, míg a technológiai szektor cégei csak nem régen kezdték el ilyen módon is jutalmazni tulajdonosaikat, de várhatóan fent is kell tartaniuk ezt a politikát, ha azt szeretnék, hogy a befektetők továbbra is vásárolják részvényeiket.

Forrás: investor.hu