Matolcsy látni sem akarja az IMF-et

Vágólapra másolva!
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Nemzetközi Valutaalap budapesti irodájának bezárását kezdeményezte. Szerinte azért nincs szükség az irodára, mert még az idén előtörlesztjük a 2008-as hitelünket.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét.

A Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának írt levélről a honlapján tájékoztatott hétfőn a jegybank. A jegybank közleményében úgy fogalmazott: "2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása".

Az IMF 2009 áprilisa óta tart fenn budapesti irodát. Az iroda a Magyar Nemzeti Bank épületével szemben szintén a Szabadság téren, a Bankcenterben található. Vezetője megnyitása óta Iryna Ivaschenko.

Varga Mihály az MTI-nek a múlt héten adott interjúban jelezte, hogy a kormány három héten belül dönthet arról, előre törlesszék-e a Nemzetközi Valutaalaptól 2008-ban kapott hitelt. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Nemzeti Bank és a gazdasági tárca munkatársai hozamszámításokat végeznek jelenleg, hogy mikor éri meg jobban törleszteni, de "elvileg a költségvetés pozíciója, a rendelkezésre álló, MNB-nél elhelyezett kormányzati tartalék összege lehetővé teszi" azt, hogy a 2014 március végéig fennálló IMF-adósságrészt ki tudjuk fizetni - mondta.

A 2008-ban felvett, akkori árfolyamon 15,7 milliárd dolláros IMF-hitelből Magyarországnak idén még 642,69 milliárd forintnyit, 2014-ben pedig 201,40 milliárd forintnyit kell törlesztenie. Az akkori, összesen mintegy mintegy 25 milliárd dolláros mentőhitelbe az Európai Unió 6,5 milliárd eurónyit, a Világbank pedig 1,3 milliárd dollárnyit adott.

Az IMF honlapján fellelhető információ szerint a szervezet jelenleg 84 országirodát működtet és 4 regionális irodát tart fenn. Utóbbiak közül a közép-kelet-európai iroda Varsóban van. A régióban, Magyarországon kívül Szerbiában, Romániában és Ukrajnában van IMF országképviselet.