Vágólapra másolva!
Egészséges pluszban fejezte be a napot a magyar tőzsde, ahol leginkább a nap végére beerősödő Mol és Magyar Telekom segített. A forint a kora reggeli erősödését nap végére teljesen elpárologtatta, az euróval szembeni árfolyam 292 fölött jár.Nyugat-Európában is kivirultak ma a tőzsdék, nap vége felé még az alulteljesítő spanyol börze is magára talált. Amerikában a vegyes makroadatok után minimális elmozdulásban vannak a New York-i indexek, de a Dow Jones és az S&P 500 is közel van csúcsaikhoz.
Vágólapra másolva!

Végére belehúzott a Mol és a Telekom is

Szépen fejezte be a napot a magyar tőzsde a jó nemzetközi hangulatban, habár az összforgalom elmaradt az idei átlagtól. A régióban sikerült az élre állnia a BUX-nak pedig korábban még az osztrák parkett mögött időzött.

Forrás: Origo

A blue-chipek közül a Mol és a Magyar Telekom is beleerősített nap végére, előbbi 1,4 százalék, míg utóbbi 1,5 százalék körüli pluszba ért. Ezzel csatlakozni tudtak a nap folyamán végig jól teljesítő Richterh (0,8 százalékos plusz) és az OTP (0,8 százalékos emelkedés) párosához. A nagyobbik gyógyszercégnek jót tett a feldarabolás ugyanis ma is 1,2 milliárd forint feletti volt benne a forgalom. Ellenben az Egis 0,4 százalékos csökkenésben fejezte be a napot.

Forrás: Origo

A reggeli kisebb erősödésnek hamar elmúlt a hatása a forint piacán, az euróval szembeni árfolyam a 292 feletti szinteken ragadt, amiben közrejátszhatott az is, hogy Matolcsy György jegybankelnök az IMF vezetőjénél kezdeményezte a szervezet budapesti irodájának bezárását. Valamint azt is megpendítette, hogy idő előtt, idén év végéig törlesztenénk a még fennálló tartozást. A dollár/forint árfolyam 224,1-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések 235,6-nál mozognak.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

Szárnyal a Commerzbank

Nyugat-Európában ma jó hangulat uralkodik, amit a vegyes amerikai makroadatok sem árnyékoltak be. Az élen az olasz tőzsde halad, de a nap közben fél százalék körüli mínuszokból a spanyol parkettnek is sikerült feltápászkodnia.

Forrás: Origo

Nagyobb mozgások voltak az európai bankszektorban is, a briteknél a Royal Bank of Scotland (RBS) 4 százalék felett emelkedik, míg a Lloyds Banking 2,3 százalékos pluszban van, de az abszolút vezető a német Commerzbank, ami csaknem 5 százalékkal halad felfelé.

A bank részvényeit az hajtja, hogy olyan hírek jelentek meg, hogy akár svájci kézbe is kerülhet a német Commerzbank egy része, ugyanis a német pénzügyminiszter a UBS fejével tárgyalt. Legalábbis a Focus magazin meg nem nevezett forrása szerint. A Commerzbank mindeközben eszközportfólióját is megtisztítja, keretében értékesíti brit ingatlanhitel-állományát. Annyit tudni, hogy a Wells Fargo 4 milliárd fontnyi kiváló minősítésű hitelhez jutott, míg a Lone Star Funds 1,3 milliárd fontnyi rossz minősítésű hitelt szerzett meg.

A Commerzbank árfolyama

Forrás: investor.hu

Múlt pénteken helyreállították a líbiai kitermelésének nagy részét az OMV-nél, a piac azonban ezt nem nagyon díjazta, 1 százalékos mínuszban jár az árfolyam a nap vége felé, de korábban volt már 2 százalék feletti esésben is a részvény. Az észak-afrikai ország tavaly az osztrák cég kitermelésének 10 százalékát adta, így igen meghatározónak számít a vállalat életében.

Nagy profitnövekedés a Citigroupnál

Minimális elmozdulást mutatnak csak az amerikai indexek egyelőre, azok után, hogy vegyes makroadatok láttak napvilágot, azonban mind a Dow Jones, mind pedig az S&P 500 is csúcs közelben van.

Forrás: Origo

A vártnál alacsonyabb ütemben bővült a kiskereskedelem az Egyesült Államokban júniusban, az elemzők által várt 0,8 százalék helyett csupán 0,4 százalék volt a növekedés. Az autóértékesítések nélkül számított mutató pedig stagnálást jelez, szemben a 0,4 százalékos bővülést sejtető szakértői prognózisokkal.

A New York-i Fed index viszont nagyobb mértékben tudott emelkedni a vártnál. Az egyik legfontosabb amerikai gazdasági térség feldolgozóipari aktivitásáról árulkodó mutató így továbbra is a bővülést tükröző pozitív tartományban mozog.

Az S&P 500 szektorai között nagy a szórás a teljesítményeket tekintve, élen a közmű szektor jár nagyobb emelkedéssel, míg a sor végén a távközlés kullog.

Forrás: Origo

Kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével a világ egyik legnagyobb pénzintézete, a Citigroup. A vállalat 4,18 milliárd dolláros nettó nyeresége több mint 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi profitot. A részvény egy százalékos emelkedéssel reagál a jó negyedéves adatokra.

A Citigroup árfolyama

Forrás: investor.hu

17 dollár közelében van ma a Leap WirelessInternational árfolyama, miután hétvégén az AT&T bejelentette, hogy részvényeként 15 dollárért kívánja megvásárolni a társaságot. A pénteki záróárhoz képest ez több mint duplázásnak számít.

A Boeing ma 2,5 százalékos plusszal korrigálja pénteki méretes zuhanását, amit a londoni reptéren kigyulladt 787-es Dreamlinere váltott ki. Habár senki nem sérült meg, mivel a repülőn még nem tartózkodtak emberek, mégis a meghibásodás újra felerősítette a félelmeket az amerikai gyártó legújabb modelljével szemben.