Vágólapra másolva!
Pár éves időtávban gondolkodva kifejezetten ígéretesek a spanyol részvények, mivel Spanyolország lehet a nyertese az eurózóna országok versenyképessége átalakulásának. Az erőre kapó vállalati szektor hatására a spanyol részvénypiacon már most javulás tapasztalható, előrébb tekintve azonban ennél komolyabb emelkedésre is lehet számítani. Igaz, a magas kockázatok miatt egyelőre csak óvatosan érdemes beépíteni a portfólióba. A K&H Alapkezelő elemzése. 
Vágólapra másolva!

A gazdasági hírekben főként a GDP növekedést és a Beszerzési Menedzser Indexeket lehet nyomon követni, a mélyben azonban jelentős folyamatok zajlanak az eurózóna versenyképességét illetően, ami a következő néhány évben meghatározhatja a részvénypiacokat.

Míg a válságot megelőzően Németország visszafogta a munkabérek emelkedését, addig a perifériás országokban éppen a bérek növekedése volt jellemző, habár a termelékenység ezzel párhuzamosan nem tudott javulni. Ez azt eredményezte, hogy miközben a németek az eurózóna egyik legstabilabb országaként erőteljes gazdasági növekedést valósítottak meg, a mediterrán országok folyamatosan kiszorultak a világméretű versenyből.

A folyamat az elmúlt években fokozatosan megfordult, az éllovasa pedig egyértelműen Spanyolország. A mediterrán állam a bérek emelkedésének visszafogása és a közszférában végrehajtott bércsökkentés mellett a munkaerőpiac rugalmasságának fokozásával, a tőkejövedelmekre jutó adók mérséklésével és a munkaadói hozzájárulás alacsonyan tartásával növelte vonzerejét a befektetők felé. Mindezek eredményeként Spanyolország versenyképessége látványosan javult 2008 óta.

Forrás: Investor.hu

A spanyol részvénypiacon már most is tapasztalható kisebb mértékű pozitív elmozdulás. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy a versenyképesség ilyen mértékű javulása igen vonzó a külföldi tőkebefektetések számára, ami komoly lökést adhat a vállalati szektornak, ezzel pedig a spanyol tőzsdének is. Így hosszabb, 3-5 éves időtávban gondolkodva érdemes lehet spanyol részvényeket is beépíteni a portfólióba.

Igaz, egyelőre érdemes óvatosnak lenni, hiszen a jelenlegi folyamatoknak komoly kockázatai is vannak. Egyrészt kérdéses, hogy a kiugróan magas munkanélküliség mellett a bérnövekedés visszafogását a lakosság meddig hajlandó tolerálni, másrészt a versenyképesség javítása érdekében tett adókönnyítésekkel hogyan finanszírozható az államadósság. Mindezek mellett pedig a spanyol bankrendszerben meglévő feszültségeket is kezelni kell.

A spanyol IBEX35 index alakulása (heti grafikon)

Forrás: Investor.hu