A világ rosszabbul teljesít

Vágólapra másolva!
A fejlett és fejlődő országok egyaránt rosszabb teljesítményt nyújtottak eddig az évben, mint amit az IMF közgazdászai vártak, így a nyári előrejelzésben rontottak a várakozásokon.
Vágólapra másolva!

Fékez a világgazdaság a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb tanulmánya szerint, amely a tavaszi részletes előrejelzéshez képest 0,2-0,2 százalékponttal rontott globális növekedést tartalmaz idénre és jövőre is.

A világgazdaság 3,1 százalékkal növekedhet idén és 3,8 százalékkal jövőre. A fejlett országok közül az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is rosszabbul szerepelhet, mint ahogy eddig várták. A Magyarországot is magába foglaló kelet-európai régió növekedési kilátása változatlanok maradtak.

A globális lassulást három fő okra vezeti vissza az IMF. A főbb fejlődő piacok gyengeségére, az euróövezet válságára, valamint arra, hogy az Egyesült Államok költségvetési kiigazítása miatt nagyot esett a fogyasztás.

A gazdaságélénkítést végrehajtó Japán azonban 0,5 százalékkal jobban szerepelhet, mint ahogy tavasszal várták, és a szintén élénkítő Nagy-Britannia is jobban teljesíthet. Japán esetében azonban megvan az ára mindennek, az idei gyorsabb növekedés jövőre nagyot fékezhet.

Jelentősen rontotta az IMF a várakozását néhány fejlődő ország esetében. Oroszországban idén 0,9, Kínában 0,3, Brazíliában 0,5, Dél-Afrikában 0,8 százalékkal lehet alacsonyabb a növekedés.