Demján: Sokkal nagyobb tűz lesz ebből


Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvényről tartott sajtótájékoztatón
Vágólapra másolva!
"Jellemével nem férne be egy szövetkezetbe" - jellemezte a takarékok átszervezéséért felelős kormánybiztost, Vojnits Tamást Demján Sándor nagyvállalkozó. A takarékok szövetsége nevében Demján újabb levelet írt a köztársasági elnöknek, arra kérve őt, hogy küldje el a törvényt az Alkotmánybíróságnak.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor nagyvállalkozó, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke péntek délután újabb levelet írt Áder János köztársasági elnöknek, amelyben arra kéri, hogy küldje előzetes normakontrollra a módosított takaréktörvényt az Alkotmánybíróságnak. Demján korábban Orbán Viktornak és Áder Jánosnak is írt.

A takarékszövetkezetek átalakításáról szóló törvény egy héten belül a parlament elé került, megszavazták, az államfő visszaküldte a képviselőknek, apróságokat módosítottak rajta, majd újra megszavazták a jogszabályt. A törvény gyakorlatilag az állam kezébe adja a takarékszövetkezeteket, miközben lehetetlenné teszi, hogy a tagok kilépjenek. (Kivéve egyet, az Orbán ismerősének érdekeltségébe tartozó Duna Takarékot.)

Azért betartják majd

Demján Sándor felháborodott azon, ahogy a kormány intézte a törvényalkotást. A szövetkezeti elnök szerint Vojnits Tamás kormánybiztos "félreinformálta a kormányt, a saját hibái pedig a politika presztízsévé váltak", vagyis a kormány szerinte azért nem fog kihátrálni a takarékszövetkezetek botrányos átalakításából, mert az politikai vereség lenne számára.

Demján Sándora takarékszövetkezetekről tartott sajtótájékoztatón. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Demján Vojnitsot kemény szavakkal illette, szerinte a kormánybiztos folyamatosan csúsztat, és "jellemével nem férne be egy szövetkezetbe". A vállalkozó többek közt azért akadt ki a kormánybiztosra, mert nem mondta el a hétfői egyeztetésen, hogy mire készül, de még csak azt sem, hogy még aznap a kormány elé kerül a javaslat.

Demján Sándor szerint "sokkal nagyobb tűz lesz ebből" az ügyből, de hozzátette, hogy a takarékszövetkezetek "egy szolid üzletemberkör, a törvényt - ha életbe lép - betű szerint betartják". Az OTSZ elnöke fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az átalakítástól függetlenül minden tag és betétes pénze biztonságban van.

Csak egyféle jog lehet

A Duna Takarék gyakorlatilag egyedüli kivétel, mivel a törvény szerint átalakuló takarékokra nem vonatkozik az állami irányítás. Demján Sándor szerint jogot csak egyféle módon lehet alkalmazni, ezért "ilyen kivételt nem szabad tenni". A többi takarék nem léphet ki, mert ha nem támogatja az állami döntéseket, elveszíti tulajdonjogát. "Ha nem igennel szavaz, akkor annak következménye van? Ez a demokrácia?" - háborgott a nagyvállalkozó.

Áder János köztársasági elnök az első változatot bírálva a végén azt írta, "a fentiek miatt a törvénnyel nem értek egyet". Az OTSZ szerint ez fontos mondat volt. Abban bíznak, hogy a köztársasági elnök, mivel módosított törvényről van szó, újra vétózhat. Ha ez mégsem valósulna meg, akkor ők maguk is az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak, mivel érintettek. Demján Sándor szerint 90 százalék, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálja a törvényt. Ha ez se jönne be, akkor külföldi fórumokhoz fordulnak, mert "uniós jogba semmilyen módon nem illeszkedik".

Az állam a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) és a Magyar Postán keresztül többségi tulajdont szerez a Takarékbankban. A kormány 100 milliárd forint tőkét akar a rendszerbe juttatni hivatalosan azért, mert gyengének érzi a takarékszövetkezeteket. "Ennek a szektornak nem kell százmilliárd" - mondta erre Demján, aki szerint nem igaz, hogy gyengék lennének a takarékok, "nem kell a takarékokat megmenteni". Arra hivatkozott, hogy a pénzügyi felügyelet stabilnak minősítette a rendszert a 2013. június 18-án született határozatában. Demján elmondta, hogy a takarékok tőkemegfelelése 17 százalékos, miközben a nemzetközi előírás csak 8 százalékról szól.

Az MFB korábban közel 40 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Takarékbankban, a szövetkezetek ernyőbankjában. Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója azt mondta, az állam a mostani törvénnyel ötöd áron jut részesedéshez ahhoz képest is, hogy az MFB korábban mennyiért vásárolta meg a részesedését. "Ez durva kisajátítás, a tulajdonjog megsértése" - fogalmazott Varga.