Tovább kutathat Norvégiában az OMV

Vágólapra másolva!
Hat újabb tengeri kutatási jogot nyert el Norvégiában az OMV, melyek közül kettő esetében az osztrák olajipari társaság úgynevezett operátori státuszban lesz, míg a többi esetében partnerként lesz jelen. A társaság elnök-vezérigazgatója az Investor.hu-nak adott interjújában néhány hete azt mondta, hogy jó lehetőségeket látnak az északi-tengeri mezőkben, ezért nem meglepő, hogy most újabb projektekbe száll be az osztrák olajcég. 
Vágólapra másolva!

Hat úgynevezett offshore, azaz tengeri kutatási jogot nyert el az OMV Norvégiában, így a korábbi projektjeivel együtt már összesen 23 norvég kutatási projektben érdekelt az osztrák olajtársaság. A társaság kommentárja szerint ezek a projektek is hozzájárulnak az OMV organikus növekedéséhez. Az újabb jogosultságok elnyerésével az OMV az összes Norvégiában jelen lévő olajcég közül a második legtöbb projekttel rendelkezik a helyi Statoil mögött. Az szóban forgó projektek Norvégia középső részénél, illetve a Barents-tengeren találhatóak.

A projektek közül két esetben az OMV 60 százalékos részesedéssel rendelkezik és úgynevezett operátor státuszban van, míg a maradék 40 százaléknyi részesedés mindkét esetben a lengyel PGNiG tulajdonába került. Az OMV bejelentése szerint ezeknél a projektknél elsősorban gáz készlet találatokra számítanak.

A maradék négy koncesszió esetén a Barents-tengernél kutathatnak a nyertesek, és az OMV norvég leányvállalata mindegyik esetben 20 százalékos részesedéssel rendelkezik. A társaság partnerei a Statoil, a Repsol, az RWE valamint a GDF Suez lesznek.

A kutatásra próbál fókuszálni az OMV

Az utóbbi időben több új kutatás-termelési projekttel kapcsolatban is előrelépésekről számolt be a társaság. Az Investor.hu hasábjain is lehetett arról olvasni, hogy Abu-Dzabiban fog kutatni az OMV, illetve a Fekete-tengeren a román Petromon keresztül van érdekeltsége egy jelentős szénhidrogén potenciállal rendelkező mezőben. Ráadásul a Molhoz hasonlóan az az osztrákok is érdekeltek az óriási érdeklődéssel követett kurdisztáni régióban.

Gerhard Roiss, az OMV elnök-vezérigazgatója az Investor.hu-nak adott interjújában néhány hete arról számolt be, hogy az északi-tengeri kutatásokban nagy üzleti lehetőségeket látnak, amit az OMV jelentős kitermelési tapasztalatai alapján kiaknázhat a társaság.

Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az OMV az utóbbi időben tudatosan elkezdte leépíteni az úgynevezett downstream, azaz finomításban és kereskedelemben érdekelt eszközeit. Bár a vezérigazgató elmondása szerint továbbra is fontosnak tartják a finomítást, az upstreamben, azaz a kutatás-kitermelésben job üzleti lehetőségeket látnak.

A számok minden esetre azt tanusítják, hogy a kutatás-kitermelés üzletág valóban nagy jelentőséggel bír az OMV-nél, hiszen az üzemi eredményének túlnyomó részét általában ez a szegmens szokta biztosítani.

Forrás: Origo

OMV (Bécs)

Forrás: Origo