Készpénzbe menekülnek a befektetők

Vágólapra másolva!
Évek óta nem látott mértékű forráskivonást lehetett látni az elmúlt hetekben az amerikai kötvény- és részvényalapokból és ETF-ekből. A múlt hét szerdán végződő egy hét alatt közel 20 millárd dollár tőke hagyta el ezeket az alapokat a Lipper elemzőcég adatai szerint. Úgy tűnik a befektetők most készpénzben próbálják meg átvészelni a heves piaci mozgásokat.
Vágólapra másolva!

A május vége óta az értékpapírpiacokon látott nyugtalanság sok befektetőt a készpénz fedezékébe terelt. A kötvény- és részvény alapokból, valamint ETF-ekből a múlt hét szerdán végződő egy hét alatt közel 20 milliárd dollár tőke áramlott ki a Lipper elemzőcég adatai szerint. Ez 2011 augusztusa óta nem látott érték, amikor az eurózóna adósságválságával, és az amerikai adósságplafonnal kapcsolatos félelmek felerősödtek. A legutóbbi négy hétben a bóvli vállalati kötvényeket 11,4 milliárd dollár hagyta el, a legtöbb amióta 1992-ben a Lipper elkezdte gyűjteni az adatokat.

A kiáramló tőke egy része pénzpiaci alapokba áramlott, mialatt a kötvényhozamok emelkedtek. Az amerikai 10 éves államkötvény egészen 2,667 százalékig ért szerdán, ahonnan később valamelyest visszább jött. A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy 2010 negyedik negyedéve óta nem volt ekkora eladói hullám az amerikai kötvényekben. Forrás: Origo

A hozamemelkedést az váltotta ki, hogy az USA gazdasága folyamatos javulást mutat a legutóbbi makroadatok szerint, ez pedig furcsa módon megijesztette a befektetőket. Ugyanis a felépülő gazdaság miatt a Fed mérsékelheti kötvényvásárlási programját, ami az év első 5 hónapjában rekordmagasságokig repítette a részvénypiacokat.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

Az emberek most inkább eladják értékpapírjaikat és készpénzbe menekülnek, és megvárják, hogy hová fut ki az emelkedő hozamkörnyezet és a Fed politikája, nyilatkozta a Lipper vezető elemzője a Wall Street Journalnek (WSJ). Az amerikai jegybank pénzpumpájának esetleg mérséklése miatti piaci reakció pedig sokkal intenzívebb volt, mint azt sokan várták, mondta el az RBC Global Asset Management portfoliómenedzsere a WSJ-nek.

A múlt hét közepén visszatért némi stabilitás a piacokra, miután több jegybankár is próbálta enyhíteni a monetáris stimulussal kapcsolatos félelmeket. Ha az árfolyamok stabilizálódnak, a befektetők által most felhalmozott készpénz megágyazhat egy jövőbeli keresletnek.

Habár a részvény ETF-ekből is áramlott ki a pénz, a nemzetközi részvényalapoknak továbbra is sikerült tőkét bevonniuk. Vélhetően azért mert az egyéni befektetők, akik nem akarnak készpénzen ülni, nincs máshová menniük, ha hozamot szeretnének elérni.