Újabb vadat terített le a milliárdos guru

Vágólapra másolva!
Több mint 5 és fél milliárd dollárért vásárol amerikai közműcéget Warren Buffett milliárdos. A befektetési guru megint akkor nyúl bele a zsebébe, amikor a legtöbb kisbefektető éppen kiszórja közmű részvényeit. A szektor indexe április végén elért 5 éves csúcsáról több mint 10 százalékkal esett, ami úgy tűnik, már felkeltette Buffett érdeklődését is, aki köztudottan szeret olcsón jó minőségű vállalatokat vásárolni.
Vágólapra másolva!

Bevásárolt Buffett

Ezúttal közműcéget vásárol Warren Buffett milliárdos befektetési guru, érkezett a hír szerdán piaczárás után. Buffett legújabb prédája a nevadai NV Energy társaság, amit 5,6 milliárd dollárért vehet meg az omahai bölcs tulajdonában álló MidAmerican Energy társaság. Az összeget teljes égészében készpénzben fizetnék ki.

Szerdán piaczárást követően jelentették be, hogy a Bershire Hathaway energiaipari vállalata a MidAmerican Energy 23,75 dolláros részvényenkénti áron veszi meg az NV Energy-t. A szerdai záróárhoz képest ez 23 százalékos prémiumot jelent, ami szép kis profittal kecsegtet az NV Energy jelenlegi tulajdonosainak. Viszont ha azt nézzük, hogy kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt még 21,63 dolláron állt az árfolyam, már nem is tűnik olyan magasnak ez a felár. Különösen igaz lehet ez, ha egy olyan sikeres milliárdos guru vesz meg egy céget, mint Buffett, akinek egyik elhíresült mondása, hogy mindenből a minőséget szereti, de azt szereti olcsón megszerezni.

Az NV Energy árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A közműszektorban nehéz gazdasági körülmények között is szép profitot lehet realizálni Buffett szerint. A guru még 2006-ban nyilatkozta egy rendezvényen, hogy közműcégek vásárlásával nem lehet ugyan meggazdagodni, de ahhoz, hogy gazdagok maradjunk, kiváló eszközök. A MidAmerican az első negyedévben 444 millió dolláros nyereséget ért el, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Egy olyan tehetséges menedzsment csapatba fektetünk, amiben teljes mértékben hiszünk, nyilatkozta a Bloombergnek a MidAmerican vezérigazgatója, Greg Abel. Az NV Ernergy vezére Michael W. Yackira sokat javított a cég állami szervekkel való kapcsolatán és jelentős mértékben emelte a cég készpénztermelő képességét is.

Jó jel ez a piacoknak?

A közműszektor egyébként az elmúlt öt napban elég pocsékul teljesített, mivel folyamatosan csak esett, májusban pedig összesen több mint 10 százalékot veszített értékéből. Ebben az amerikai állampapírhozamok emelkedése is szerepet játszott, hiszen a közműszektor részvényeit sokan az osztalék miatt tartják, viszont a kötvényhozamok emelkdése elszívhatott befektetőket ezektől a részvényektől.

Az S&P 500 közműszektor index értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A közmű szektor részvényeit általában defenzív befektetésként értékelik az emberek, azaz akkor teljesítenek jól, ha a befektetők inkább kerülik a kockázatot, mondjuk a gyengébb gazdasági kilátások miatt. Ezt az elképzelést idén viszont csak félig-meddig támasztotta alá a piac, hiszen a közművek mellett ugyan a másik menedéknek tekintett szektor a gyógyszeripar is szárnyalt, míg például a technológia elég rosszul teljesített. De ugyanúgy jól ment a pénzügyi szegmensnek is, amit viszont korán sem lehet kockázatmentesnek nevezni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Már a 2008-as válságot megelőző 2,5 éves időszakban is magasabb előretekintő P/E rátával értékelték a közműszektort, mint a szélesebb kört lefedő S&P 500 inexet. Azonban amikor jobban elszaladt az értékeltség, mindig látható volt egy korrekció, így a mostani visszaugrás sem tűnik váratlannak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az év eddigi részében azt lehetett látni az amerikai részvénypiacokon, hogy amint estek a tőzsdék, mindig megérkeztek azok a befektetők, akik kihasználták ezeket a kisebb korrekciókat, így ezek a megingások nem vezettek nagyobb lejtmenethez. Kérdés, hogy ez a trend folytatódik-e, talán bizakodásra adhat okot, hogy most nem kisebb név vett bele az esésbe, mint a multimilliárdos Buffett.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Konzervatív befektetésekkel lett milliárdos

Buffett-et egyébként tradícionálisan hosszú távú befektetőként tartja számon a szakma, aki a klasszikus értékalapú befektetések híve, és sok esetben akár 5-10 vagy 20 évig is megtartja pozícióit. Többször kiemelte azt is, hogy nem szeret olyan vállalatokba invesztálni, amelyeknek nem érti a működését, mint például a technológiai cégek. Ezért portfoliójában jellemzően a hagyományos iparágak képviselői, vagy nagy múlttal rendelkező társaságok találhatóak meg. A világ egyik leggazdagabb emberének olyan vállalatokban van érdekeltésge, mint például a Procter & Gamble, a Kraft Foods, a GE, az IBM, a Coca Cola, vagy a Tesco.

1965 óta elképesztő közel 20 százalékos átlagos éves növekedést produkált Buffett cége a Berkshire Hathaway, jóval felülmúlva az S&P 500 ez időszak alatti 9,4 százalékos éves teljesítményét. Habár tavaly nem tudta hozni ezt az átlagot, a portfolió igen szépen fest még mindig. 2012-ben csak kisebb cégeket vásárolt a Berkshire, de idén az NV Energy már a második nagyobb tranzakciója Buffett-nek, a Heinz élelmiszeripari cég februári felvásárlása után.