Megmozgatja Venezuela az olajpiacot?

Vágólapra másolva!
Ambiciózus terveket szövöget Venezuela 2013-ban, a tervek szerint a 2,9 millió hordós napi kitermelést 3,3 millió hordóra kívánják növelni és ezért cserébe rekordösszegű beruházásokat tervez az állami olajcég. A folyamat egyik lépcsője, hogy a társaság tegnap az amerikai Chevronnal kötött egy hitel megállapodást a kitermelés növelése érdekében. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy a tervek megvalósítása az országban hagy némi kívánnivalót maga után.
Vágólapra másolva!

Pénzt próbál szerezni folyamatosan az állami olajcég

Fontos megállapodást kötött az elmúlt napokban a venezuelai olajcég, a Petróleos de Venezuela SA (PDVSA) egyik kapcsolt vállalkozása az amerikai olajmamuttal, a Chevronnal. Az utóbbi társaság 2 milliárd dollárnyi hitelt nyújt a Petroboscan nevű cégnek (mely a 40 százalékban Chevron és 60 százalékban PDVSA tulajdonú) azért, hogy a társaság a helyi kitermelését 16 százalékkal megnövelje a következő 5 év során. A cél, hogy 2019-re a jelenlegi 107 ezer hordóról 127 ezer hordóra növekedjen a napi kihozatal. Nagyságrendileg a Mol is hasonló teljesítményre, 109,9 ezer hordóra volt képes az előző negyedéves beszámoló alapján.

A befolyó pénzt a venezuelai olajminiszter szerint a társaság azonnal infrastrukturális fejlesztésekre és a kitermelés növelésére fogja használni. A Reuters információi szerint a hitelről már régóta, több mint két éve tárgyaltak a felek, de folyamatosan eltolták a megállapodás aláírását, legutóbb például a néhai venezuelai elnök, Hugó Chavez kérése miatt napolták el a döntést. Az olajtársaság a Libor plusz 450 bázisponton kapja a hitelt, ami nem számít drágának a Chevron dél-amerikai vezetője szerint, melyet 2026-ig fizet vissza a cég.

Az elmúlt hónapokban a venezuelai állami olajcég több hitelszerződést is kötött orosz és kínai olajvállalatokkal. A PDVSA eladósodottsága miatt csak drágán tud forrást bevonni a piacról, de a kétoldalú megállapodások révén tudja növelni a rendelkezésre álló forrásokat.

A PDVSA számára sokat számítana, ha a korábbi gyakorlattól eltérően - melyet Chavez használt leginkább - nem fordítanák a társaság bevételeit az ország szociális kiadásainak növelésére, hanem inkább a természeti adottságokat használná ki a cég. Erre jelenleg nem feltétlenül van nagy esély, ugyanis a legutóbbi választásokat Nicolás Maduro nyerte, aki tulajdonképpen Chavez kijelölt utódjának számít.

Ambiciózus terveket szövöget Venezuela

Meglehetősen nagyratörő terveket szövöget a venezuelai állami olajcég, a Petróleos de Venezuela SA. A társaság a Reuters értesülései szerint napi 400 ezer hordóval akarja megnövelni az idei kitermelését és ezzel elérni a 3,3 millió hordót naponta. Jelenleg nagyjából 2,9 millió hordónyi "fekete aranyat" hoznak felszínre a dél-amerikai országban. Emiatt a PDVSA idén 25 milliárd dolláros beruházási keret állított fel.

Nem árt azonban azt is hozzátenni, hogy a társaság 2012-ben 500 ezer hordóval akarta megnövelni a napi olajkitermelést és elérni a 3,5 millió hordó körüli szintet, amit messze nem tudtak teljesíteni. Sőt az olajiparban kiemelt figyelemmel követett BP statisztikái szerint a 2011-es kitermelés sem volt olyan magas,mint ahonnan növelték volna a kitermelést.

Amennyiben sikerülne napi 400 ezer hordóval megnövelni az országban az olajkitermelést, akkor nagyjából (a 2011-es szinteket alapul véve) 0,4-0,5 százalékkal bővülne az olajpiac kínálati oldala.

Forrás: [origo]

Venezuela nagy célja, hogy az 1990-es évek vége óta szinte folyamatosan csökkenő olajkitermelését valahogyan megállítsa. A természeti adottságok alapján erre az országnak meg is vannak a lehetőségei, ugyanis a világ legnagyobb bizonyított olajkészletének közel 18 százaléka Venezuelában található.

Forrás: [origo]

A venezuelai állami olajcég próbálkozásainak ellenére is sok kérdőjel az ország terveivel kapcsolatban. A külföldi befektetők támogatása és közös vállalatok létrehozása mindenesetre jó jelnek számít, ha az ország ki akarja használni adottságait.