Magyarország megkapja a bizonyítványát

Vágólapra másolva!
Szerdán kiderül, hogy Magyarország milyen bizonyítvánnyal áll az uniós tagállamok vezetői elé a nyáron. Brüsszel szerdán tesz javaslatot az Európai Tanácsnak arra, hogy tartsák-e az eljárás alatt Magyarországot, vagy engedjék ki a szoros megfigyelés alól.
Vágólapra másolva!

Szerdán teszik közzé az Európai Bizottság értékelését, amely a Magyarországról folyó túlzottdeficit-eljárásról szól. Arról, hogy Magyarország valóban kikerülhet az eljárás alól, csak júniusban dönt a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács, de ők nagyban támaszkodnak az Európai Bizottság ajánlására.

A Bizottság szóvivője az [origo] érdeklődésére elmondta, hogy José Manuel Barroso elnök délután kettő körül tart sajtótájékoztatót, ezután körülbelül fél órával teszik közzé az országspecifikus ajánlásokat. A Magyarországra vonatkozó ajánlásból fog kiderülni a túlzottdeficit-eljárásra vonatkozó döntés is.

Ha minden igaz, akkor délután végre elismerést kap a gazdaságpolitika - így fogalmazta meg várakozásait Orbán Viktor miniszterelnök szerda délelőtt.

A Bruxinfo korábbi értesülése szerint Brüsszel elégnek találta a pótlólagos magyar megszorításokat, így azt fogják javasolni a tanácsnak, hogy engedjék ki Magyarországot az eljárás alól. A döntés tétje, hogy ha mégis maradna az eljárás hatálya alatt az ország, akkor büntetésül forrásokat vonhatnának meg.

A túlzottdeficit-eljárás Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta folyt, mivel eddig egy évben sem sikerült bizonyítani, hogy a költségvetés hiánya tartósan 3 százalék alatt tartható. A stabilitási és növekedési paktum szabályai szerint a deficit 3 százaléknál nem lehet több, a GDP-arányos államadósság pedig 60 százaléknál (ha fölötte lenne, akkor pedig folyamatosan csökkenteni kell a rátát).

Az Európai Bizottság mind a februári gyors, mind a májusi részletes értékelésében úgy látta, hogy Magyarország a 3 százalékos küszöb fölött marad. A májusi dokumentum idénre ugyan pont 3 százalékot jelzett, de jövőre már 3,4 százalékot, vagyis ez alapján nem teljesülne a tartós hiánycsökkentés feltétele.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a májusi értékelés óta egy háromlépcsős egyenlegjavító programot fogadott el. Az első körben 93 milliárd forintot zároltak a minisztériumi keretekből, ha ez sem lenne elég, akkor egyszeri beruházások költségvetési finanszírozását függesztenék fel. Ez a parlamenti átépítést, a stadionépítéseket vagy épp a debreceni református egyház kollégiumának felújítását is érintheti. Ha az első két lépcső nem lenne elég, akkor "újragondolnák" a bankadót, a tranzakciós illetéket, az energetikai különadót.

A Figyelő információi szerint a kormány nem csak a megszorításokkal igyekezett bizonyítani, hogy képes leszorítani a hiányt, de lényegében meg is zsarolta Brüsszelt, hogy a bizottság tagjainak zűrös ügyeit is kiteregetik.